'The Economist', sobre el procés català: "Res a perdre, excepte les cadenes"
El setmanari britànic destaca que "la pressió per celebrar un referèndum no para d'augmentar"
BarcelonaEl setmanari britànic 'The Economist' es fa ressò de la Via Catalana en un article titulat "Res a perdre, excepte les cadenes". El periodista Giles Tremlett, que es va reunir amb el president Artur Mas aquest dimecres, parteix de l'homenatge al 1714 al Born de Barcelona i continua amb la cadena humana. Destaca que, a diferència de la Via Bàltica del 1989, els organitzadors catalans "tenien menys clar el seu objectiu". "Alguns demanaven directament la independència, però d'altres simplement feien una crida a celebrar un referèndum que el govern del Partit Popular de Rajoy rebutja per il·legal", precisa.
L'opció d'eleccions plebiscitàries
L'article de 'The Economist' repassa les opcions que Mas ha posat sobre la taula, però considera que "el seu pla de convertir les eleccions autonòmiques del 2016 en 'un vot plebiscitari' està ple de dubtes". "No es pot esperar que els catalans escullin un nou govern que gestioni el sistema sanitari, l'educació i els serveis socials basant-se únicament en la qüestió de la independència", puntualitza.
Mas necessita temps
El setmanari destaca que Mas necessita temps per poder convèncer els seus socis de coalició i sumar suports. "Mas, que dóna suport a la independència, però no pas els seus companys de coalició, pot ser que ara s'hagi d'esperar. En les eleccions generals del 2015 Rajoy podria ser expulsat o debilitat, i que necessités el suport de CiU al Congrés", diu. "O que el PSOE recuperés el poder", afegeix.
L'opció d'un estat federal
Segons Tremlett, "els socialistes espanyols estan a favor d'una reforma constitucional per crear un estat federal. Però un canvi d'aquestes característiques necessita el suport del PP".
Mas, collat per ERC
"Un problema addicional és que els separatistes d'ERC, que són un puntal al govern en minoria de Mas, forcin eleccions anticipades", afegeix.
El miratge independentista
L'article acaba així: "Una pancarta sobre les ruïnes del Born recorda que els seus defensors van prometre 'guanyar o morir'. Van perdre i Felip V va acabar amb la major part de l'autogovern de Catalunya. Una recuperació econòmica encara pot arribar a fer esclatar la bombolla de la independència. Però la intransigència de Madrid a un referèndum podria tornar-li a donar aire. Catalans i espanyols necessiten una nova entesa".