13 morts, entre els quals l'atacant, i quatre ferits en el pitjor tiroteig del 2019 als EUA

Un enginyer "descontent" entra en unes oficines municipals i disparar contra els seus companys

Personal d'emergències a l'interior de l'estació de bombers propera a la zona del tiroteig d'aquest divendres a Virgínia Beach
Carlos Pérez Cruz
01/06/2019
3 min

WashingtonParaules de dolor, descripció de l'horror i demanda d'oracions. Una vegada més, la mateixa litúrgia als Estats Units. Una vegada més, una massacre a trets, que va començar ahir poc després de les quatre de la tarda (deu de la nit a Barcelona) i que ha deixat tretze morts (inclòs l'atacant) i quatre ferits a la localitat de Virginia Beach, a l'estat de Virgínia. L'incident va tenir lloc dins d'un edifici d'oficines d'un complex de l'ajuntament d'aquesta ciutat de 450.000 habitants. És el tiroteig més letal fins ara aquest 2019.

"Només el nomenaré un cop: Wayne Craddock". El presumpte autor de l'atac era un empleat "descontent" de 40 anys que treballava com a enginyer i, segons el cap de la policia de la ciutat, James Cervera, "va disparar indiscriminadament" amb una pistola del calibre 45 amb silenciador i va deixar un reguitzell de víctimes al llarg de les tres plantes de l'edifici, on treballen unes 400 persones.

L'agressor portava al damunt una gran quantitat de munició i va morir després d'un "llarg tiroteig” amb quatre policies, segons va relatar Cervera en una roda de premsa a última hora de la nit. "El sospitós recarregava els tambors de la pistola per disparar a les víctimes de l'edifici i als nostres agents".

"Vaig tenir la sensació que no acabava mai", ha explicat Megan Banton, una treballadora pública que es va amagar amb una vintena de companys a l'oficina del seu superior, situada a la segona planta. Van embarrar la porta amb un escriptori: "Hem intentat mantenir-nos al màxim de silenciosos". Mare d'un nadó d’onze mesos, Banton confessa que "mai penses que et pugui passar a tu". Arthur Felton, un altre dels empleats municipals, compartia amb ella la seva incredulitat: "Estic segur que conec la majoria de les persones a les quals han disparat".

La primera de les víctimes mortals va ser un home que estava a l'interior del seu vehicle al pàrquing municipal. El tirador va disparar contra ell i posteriorment es va dirigir a l'interior de l'edifici on va continuar amb la carnisseria.

Segons la premsa local, el silenciador que portava la pistola és legal a l'estat de Virginia però no a la localitat de Virginia Beach. Testimonis van explicar que no pensaven que el tiroteig estava tan a prop d'ells precisament perquè el soroll dels trets sonaven llunyans.

Familiars de víctimes del tiroteig s'abracen davant d'una policia, a Virgina Beach

Entre els ferits es troba un dels policies, que va salvar la seva vida gràcies a l'armilla antibales. el cap policial Cervera tampoc va informar sobre quant va durar el tiroteig i va demanar comprensió per les dificultats de la investigació en tractar-se d'una gran escena de crim. "No hi ha manera de descriure un incident com aquest", es va lamentar, en confirmar que estan rebent suport de l'FBI, així com d'unitats forenses.

Fins ara aquest 2019 s'han registrat 150 tirotejos massius –amb quatre víctimes o més– als Estats Units en 33 estats i la ciutat de Washington. En aquests cinc mesos, 5.800 persones han mort per armes de foc i més d'11.000 han quedat ferides.

No obstant això, el tiroteig més letal de la història del país és el de Las Vegas, quan l'1 d'octubre del 2017 un home va obrir foc des de l'habitació d'un hotel contra una multitud que assistia a un concert i va matar 58 persones abans de suïcidar-se. Un any abans, el 12 de juny de 2016, un home va assassinar a 49 persones i després es va suïcidar en una club gai de la ciutat d'Orlando, a Florida.

stats