Tres claus per entendre les protestes a Tailàndia
Una llei per amnistiar l'ex primer ministre, el detonant de les protestes a Bangkok
Tailàndia celebra aquest diumenge eleccions generals tot i el boicot del principal partit de l'oposició i dels manifestants antigovernamentals. Les protestes contra l'executiu d'Yingluck Shinawatra van començar al novembre.
Per què es manifesten?
Els manifestants consideren que qui realment governa el país és el germà gran de Yingluck Shinawatra, exiliat a Dubai per evitar que l'empresonin a Tailàndia per una condemna per conflicte d'interessos. Segons l'oposició, la primera ministra ha orquestrat el retorn de Thaksin, el seu germà, a través d'una llei d'amnistia que, per ara, no s'ha aprovat per la pressió del carrer.
Es tracta d'un cas aïllat?
Les grans mobilitzacions per canviar la situació política són una pràctica habitual a Tailàndia. Fa només tres anys van morir més de 90 persones per la repressió militar en unes protestes similars. Però llavors les liderava el partit de Shinawatra i tenien com a objectiu fer dimitir el Partit Demòcrata, el que ara ha sortit al carrer. Aquesta última formació va arribar al poder el 2008 després de donar suport al cop d'estat del 2006, que va derrocar Thaksin. Del 2008 al 2010 Tailàndia va viure una època molt convulsa. El 2011 Yingluck Shinawatra va guanyar amb una majoria clara.
Qui lidera l'oposició?
L'ex vice primer ministre Suthep Thaugsuban, que va abandonar el Partit Demòcrata per liderar les protestes. Té el suport de les zones urbanes i dels votants de classe mitjana, mentre que Shinawatra té el de les zones rurals. Thaugsuban denuncia que va haver-hi frau en els últims comicis. Diu que vol canviar el sistema i imposar un consell del poble que esculli els líders del país.