Tres estats de la UE acumulen més de la meitat de la inversió estrangera 'fantasma' de tot el món
Aquest tipus de projectes acostumen a servir a les multinacionals per evadir impostos
BarcelonaLuxemburg, els Països Baixos i Irlanda, tres estats membres de la Unió Europea, reben més del 50% de la inversió estrangera 'fantasma' de tot el món, segons un informe del Fons Monetari Internacional recollit per 'Europa Press'.
Les inversions estrangeres es consideren 'fantasma' si es duen a terme entre companyies de diferents països que formen part d'un mateix grup empresarial i que no comporten cap mena d'activitat real. Les filials utilitzades són, en realitat, societats pantalla o que només tenen com a finalitat aparèixer comptablement com a propietàries de patents, drets i altres actius intangibles.
Segons l'informe de l'FMI, l'objectiu de les multinacionals amb aquest tipus d'inversions és pagar impostos en jurisdiccions amb tributacions baixes a fi de "minimitzar la factura fiscal". "Les inversions en empreses pantalla estrangeres pot indicar que multinacionals es dediquen a l'evasió fiscal", afegeix el text.
A nivell mundial, el 2017 es van registrar inversions 'fantasma' per un valor estimat total de 13,6 bilions d'euros. Més de la meitat es va destinar a empreses amb seu als països estats esmentats, mentre que sumen el 85% del total si s'agafen els deu territoris amb més inversió d'aquest tipus, entre els quals hi ha els tres estats de la UE i Suïssa, Singapur, Maurici, Hong Kong, les illes Verges, les illes Caiman i Bermuda (els tres últims són possessions britàniques). Només Luxemburg va rebre 3,8 bilions d'euros; els Països Baixos, 3 bilions, i Irlanda, uns 500.000 milions d'euros.
Aquests deu territoris reben la consideració de paradisos fiscals per part de l'FMI. Malgrat les pressions del Parlament Europeu, però, la Unió Europea no inclou els tres estats membres dins la seva curta llista de països que afavoreixen l'evasió fiscal.