MUNTANYISME
Internacional08/01/2019

Tres alpinistes catalans i el seu guia moren en un accident al Perú

Entitats d'alpinistes atribueixen al canvi climàtic el despreniment mortal de plaques de gel

Ara
i Ara

BarcelonaTres alpinistes catalans i el guia de muntanya peruà que els acompanyava van morir diumenge al migdia al Perú –vespre a Catalunya– en un accident al Nevado Mateo, cim de 5.150 metres situat a la província de Carhuaz, uns 450 quilòmetres al nord de Lima, segons va confirmar ahir la Policia Nacional peruana al diari 'El Comercio' i va ratificar posteriorment el departament d’Acció Exterior de la Generalitat. Un cinquè alpinista, de nacionalitat espanyola, va poder sobreviure a la caiguda d’uns 200 metres en una glacera, provocada per un despreniment de plaques de gel. Dues de les víctimes mortals són de Sant Cugat del Vallès i la tercera és de Cerdanyola, segons publica el TotSantCugat.

L'únic supervivent, de 26 anys, és qui va donar l’alerta al servei de socors del districte de Shilla, el més proper a la muntanya. Membres del servei es van desplaçar a la zona i van localitzar ja a la tarda el supervivent, que va ser immediatament evacuat a l’hospital de Carhuaz i encara després derivat a una clínica a Huaraz per la gravetat de les lesions.

Un cop es van incorporar al rescat una vintena d’agents de la unitat de salvament d’alta muntanya de Carhuaz de la Policia Nacional i de l’Associació de Guies de Muntanya del Perú, va ser localitzat encara amb vida el guia, que, malgrat tot, moriria poc després. També es van localitzar els cadàvers dels tres alpinistes catalans, les tasques de recuperació dels quals es van portar a terme durant la jornada d’ahir.

Cargando
No hay anuncios

Condol presidencial

Les autoritats peruanes estan pendents del trasllat dels cossos a la ciutat de Carhuaz per posar en marxa les diligències i que les autoritats espanyoles i els familiars iniciïn els tràmits de repatriació.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Quim Torra, va assenyalar ahir a la nit via Twitter: “En nom del Govern trasllado el nostre condol a les famílies dels joves morts en aquest tràgic accident al Perú. Treballem per la seva repatriació”. També va expressar el seu condol a Twitter el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, que va indicar: “Des del departament estem pendents de les tasques de repatriació”. Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també es va expressar via Twitter: “El meu afecte i condolences per a les famílies i els amics dels tres muntanyencs espanyols i el seu guia peruà morts en una allau a l’intentar fer un cim al Perú. Els meus desitjos d’una ràpida recuperació del quart espanyol, que ha aconseguit sobreviure a l’accident”.

Cargando
No hay anuncios

Els ajuntaments de Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès, d'altra banda, han declarat un dia de dol per la mort de quatre muntanyencs, tres d'ells veïns d'aquestes localitats i un guia peruà, en un accident als Andes de Perú. Els dos ajuntaments han convocat per a aquest migdia cinc minuts de silenci a les portes dels consistoris en senyal de condol i han decretat un dia de dol amb banderes a mitja asta.

L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Carmela Fortuny, ha confirmat que s'han activat les ajudes d'emergència per al tractament psicològic de l'entorn familiars de les víctimes, i ha assegurat que els alpinistes estaven "molt vinculats al teixit associatiu de la ciutat".

Cargando
No hay anuncios

El factor del canvi climàtic

El president de l’Associació de Guies de Muntanya del Perú, Rafael Figueroa, va indicar en declaracions recollides per 'El Comercio' que el guia era afiliat a l’organització des de feia més de 12 anys i que tenia “molta experiència”. "El problema és que ara les glaceres tenen moltes alteracions pel canvi climàtic. Abans era més segur escalar i ara hi ha una sèrie de canvis que sorprenen els guies de muntanya", va afirmar.

La Federació d'Entitats Excursionistes, d'Alpinisme i Escalada de Catalunya també ha atribuït al canvi climàtic l'accident mortal als Andes del Perú i ha demanat extremar la precaució perquè "el risc zero no existeix" a la muntanya. El president de l'entitat, Jordi Merino, ha explicat que la zona on eren les víctimes pateix una important afectació pel canvi climàtic, una situació que ha assegurat que també es dona en altres serralades, fins i tot nacionals.

"La recomanació que fem és precaució. Que la gent estigui formada i surti amb tot el seny necessari perquè la muntanya sempre hi és", ha afegit Merino, que ha recalcat que si no es té clar que el clima acompanyi una sortida és millor deixar-ho per a un altre dia.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia s'ha expressat Jordi Font, un veterà alpinista expert en la zona, que ha indicat que el Nevado Mateu és una muntanya "accessible i fàcil d'ascendir", que a priori no hauria d'haver suposat cap problema per als joves, que a més anaven acompanyats per un guia professional amb 12 anys d'experiència.

"En els últims anys, els Andes al Perú han canviat molt. Abans es fugia de les grans parets verticals i s'optava per les cornises perquè eren rutes més lògiques i segures. No obstant això, les cornises van desapareixent i les rutes que abans eren més accessibles s'estan convertint en perilloses, per això ara s'opta per les parets de neu", ha relatat.

I ha afegit: "Són muntanyes boniques però perilloses. En aquest esport el risc mai és zero i aquests nois han patit la desgràcia del risc que assumim els alpinistes".

Merino ha indicat que, encara que els joves morts i el ferit no estaven federats, des de l'entitat s'està en contacte permanent amb entitats homòlogues a la zona on ha succeït l'accident, així com amb els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès, d'on eren els quatre muntanyencs.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la repatriació dels cadàvers, que ja han estat recuperats, el president de la Federació de Muntanya ha apuntat que serà "lenta" perquè en aquest tipus de successos hi ha molts tràmits burocràtics.