Tres periodistes espanyols, desapareguts a Síria

La pista dels tres professionals es va perdre l'11 de juliol. El segrest va tenir lloc a Alep

Ara
21/07/2015
2 min

BarcelonaFa 10 dies que no hi ha cap notícia de tres periodistes espanyols que treballaven a la ciutat siriana d'Alep, segons informen fonts diplomàtiques, que de moment, eviten parlar de segrest. Es tracta d'Antonio Pampliega, José Manuel López i Ángel Sastre, tots tres treballant pel seu compte a Síria. La pista dels tres homes es va perdre l'11 de juliol.

Antonio Pampliega és un periodista madrileny que ha cobert, des del 2008, guerres com les l'Iraq, l'Afganistan o Síria i també ha informat des del Pakistan, Haití o Somàlia. Els seus treballs s'han publicat entre altres per les agències AFP, AP o EFE i grans mitjans com El País, la CNN o la BBC. Aquest mateix any ha rebut el Premio Nacional de Periodismo Juan Andrés García justament per un reportatge sobre els nens d'Alep publicat a 'El País'. En aquest mateix diari, el jove reporter va escriure un article sobre la precarietat del periodisme de guerra i arran d'aquesta queixa es va fer un documental titolat 'Pagar per anar a la guerra' en què explica en primera persona la seva experiència.

A Twitter, les seves piulades es van aturar el dia 10 de juliol amb una informació sobre un tiroteig a Alemanya.

Poc després que transcendís la seva desaparició, el seu compte de Twitter i de Facebook va ser desactivat.

José Manuel López és un fotoperiodista lleonès especialitzat en conflictes de guerra amb una desena d'anys d'experiència en països com ara l'Iraq, l'Afganistan, Palestina, Kosovo, Haití, Guatemala o Síria. La seva carrera va arrencar al diari 'La Crónica' de León des d'on va fer el pas al periodisme internacional amb treballs que han estat reproduïts per grans mitjans global, com 'The New York Times'.

Ángel Sastre és un veterà fotoperiodista, que ha estat corresponsal a l'Amèrica Llatina, on ha cobert des de terratrèmols a cops d'estat. L'última feina abans de traslladar-se a Síria, va ser cobrir la visita del Papa a l'Equador. Premi Larra de periodisme el 2010, el periodista 'freelance' ha fet reportatges sobre el drama de la immigració centre-americana cap als Estats Units a bord del tren anomenat 'La Bestia', sobre les faveles brasileres o els abocadors de Nicaragua. L'octubre de 2013, tots tres ja van coincidir a Síria documentant la cruenta guerra que assota la regió i que ha provocat la pitjor crisi humanitària de les últimes dècades.

Les seves piulades també es van aturar el 10 de juliol amb un tuit en tres idiomes, poc després de donar a entendre que havia aterrat a Turquia.

Aquest nou segrest de periodistes espanyols arriba quan aquest setembre farà dos anys del segrest, també a Síria, del periodista d''El Periódico, Marc Marginedas, i els d''El Mundo', Javier Espinosa i Ricard García-Vilanova.

stats