Tres punts clau i dos interrogants sobre l'afer extramatrimonial que ha sacsejat la CIA

Des de quan la Casa Blanca estava al corrent de la relació entre David Petraeus i la seva biògrafa? Qui és Jill Kelley, la dona a qui feia xantatge l'amant del ja exdirector de la CIA? Petraeus es va veure forçat a dimitir? Per què la informació surt ara a la llum? En qui confiarà ara Obama per a aquest càrrec?

Paula Broadwell amb David Petraeus a l'Afganistan. EFE
Mariona Ferrer I Fornells
12/11/2012
3 min

BarcelonaDavid Petraeus, fins ara director de l'agència d'intel·ligència nord-americana –la CIA– va anunciar que deixava el càrrec divendres per un afer extramatrimonial. Des de llavors han sortit a la llum tot de detalls sobre aquesta relació amb la seva biògrafa, Paula Broadwell. La darrera peça d'aquest trencaclosques porta la firma d'una dona de 37 anys i resident a Tampa (Florida), Jill Kelley, que hauria estat objecte de xantatge de la mateixa Broadwell, investigada per l'FBI. Els primers indicis de tot l'afer es remunten a l'estiu, però fins ara, després de les eleccions als EUA, no ha explotat tot l'afer.

1- Des de quan la Casa Blanca estava al corrent de la relació entre David Petraeus i la seva biògrafa?

Segons fonts de l'FBI citades pel 'New York Times', tant l'agència federal com el departament de Justícia tenien proves de l'afer entre David Petraeus i Paula Broadwell des de l'estiu. Però cap membre dels dos organismes va comunicar-ho a la CIA fins la setmana passada perquè la investigació estava "incompleta" i no hi havia proves suficients per demostrar que la relació estava posant en perill la seguretat de l'agència, segons informa el rotatiu.

Autoritats de la Casa Blanca, al seu torn, van dir que no sabien res de l'afer fins que Petraeus els en va informar aquesta setmana.

2- Qui és Jill Kelley, la dona a qui feia xantatge l'amant del ja exdirector de la CIA?

El nom de Paula Broadwell va ressonar arreu després que David Petraeus dimitís de cop i volta quan una investigació de l'FBI va descobrir l'afer que mantenien. L'agència la investiga ara per haver intentat accedir al mail del general. Broadwell, coautora d'una biografia de l'excap de la CIA, no amagava la seva confiança amb el general mentre promocionava el llibre l'any passat. I aquesta relació hauria anat més enllà, tal com va admetre l'alt càrrec divendres. Segons una amiga de l'escriptora que parla en condició d'anonimat, Broadwell i Petraeus van començar a sortir poc abans que deixés de comandar les tropes de l'ISAF a l'Afganistan i agafés les regnes de l'agència d'espionatge. Fa quatre mesos hauria acabat la relació.

Però el flirteig de Petraeus amb una altra dona hauria obsessionat la biògrafa. Jill Kelley, amiga dels Petraeus, va dir a un amic que també és agent de l'FBI abans de l'estiu que des de feia temps rebia correus anònims amb amenaces. Llavors l'FBI hauria començat una investigació, que hauria conclòs amb la relació, segons Associated Press. Aquests anònims no eren sinó de Broadwell.

Jill Kelley té 37 anys i des de fa cinc anys és amiga del matrimoni Petraeus. Està casada, té tres fills i viu a Tampa. En un comunicat emès aquest matí de dilluns assegura que "respecten la privacitat de la família". El diari 'Tampa By Times' difon una fotografia dels Petraeus amb Kelley i el seu marit del 2010.

3- Petraeus es va veure forçat a dimitir?

Tota la informació oficial apunta que Petraeus no va saber res de la investigació fins fa dues setmanes, quan agents de l'FBI van discutir la investigació amb el general. Qualsevol relació extramatrimonial dins de l'exèrcit dels Estats Units pot ser considerada una violació criminal, ja que, a més, si es tracta d'un agent d'espionatge, pot ser una excusa perfecte per a un xantatge. "Una conducta d'aquest tipus és inacceptable", va dir Petraeus divendres en una carta després d'haver presentat la dimissió al president nord-americà, Barack Obama.

4- Per què la informació surt ara a la llum?

La revelació d'una investigació secreta sobre el cap de l'agència d'espionatge nacional va despertar preguntes sobre els 14 mesos que Petraeus va dirigir la CIA i la decisió d'Obama de posar-lo al capdavant de l'agència després de liderar les tropes del país a l'Afganistan. Tot i que autoritats de la Casa Blanca van assegurar no saber res de l'afer fins que el general va informar-ne, la coincidència que la informació hagi sortit a la llum just després de la victòria d'Obama ha aixecat suspicàcies a més d'un congressista republicà. Membres de la Cambra de Representants i del Senat han exigit una explicació de la Casa Blanca, en declaracions a Fox News. Obama ha reiterat que no en sabia res, però s'ha convertit en un dels principals interrogants sobre l'afer.

5- En qui confiarà ara Obama per a aquest càrrec?

Acabat de reelegir, Obama ha hagut d'afrontar un nou assumpte espinós. El president té damunt la taula també escollir qui serà el nou secretari d'Estat després de la marxa de Hillary Clinton. Ara se li suma l'elecció del director de la CIA, un càrrec que va canviar només fa 14 mesos. Petraeus era una de les figures més destacades de l'exèrcit i els serveis d'intel·ligència nord-americans, un comandant que va ajudar a liderar la resposta del país en la dècada de guerra que ha seguit els atacs de l'11 de setembre i a qui s'atribueix el gir a una guerra perduda a l'Iraq.

stats