Internacional17/03/2018

Trump acomiada el número 2 de l'FBI a 26 hores de la seva jubilació

McCabe assegura que és víctima d'una conxorxa per atacar la intel·ligència nord-americana

Efe
i Efe

WashingtonEl fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, ha acomiadat aquest dissabte el número 2 de l'FBI, Andrew McCabe, a poc més d'un dia de la seva jubilació, una decisió que el deixarà sense cobrar part de la pensió.

En un comunicat, Sessions ha explicat que una investigació interna de l'FBI i el departament de Justícia conclou que McCabe va fer filtracions no autoritzades als mitjans de comunicació i no va ser franc –fins i tot sota jurament– en moltes ocasions". En concret, McCabe hauria permès filtrar informació d'una investigació sobre donacions que va rebre la Fundació Clinton, de la qual formava part la demòcrata Hillary Clinton, segons han informat mitjans locals.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la base de l'informe, de les seves troballes i de la recomanació del departament de l'FBI que s'ocupa de qüestions disciplinàries, Sessions ha pres la decisió d'acomiadar McCabe 26 hores abans que es pogués retirar aquest 18 de març, en el seu 50 aniversari. Aquest acomiadament té com a conseqüència immediata la pèrdua d'una significativa part de la seva pensió.

Oficialment, McCabe, que portava més de 20 anys a l'FBI, ja havia renunciat al càrrec de subdirector a finals de gener, però continuava a l'agència a l'espera de la jubilació. McCabe va ser durant mesos centre de tensions entre la Casa Blanca i l'FBI, agència que dirigia la investigació sobre la trama russa i que va ser qüestionada en nombroses ocasions pel mateix president dels Estats Units, Donald Trump.

Cargando
No hay anuncios

Trump, de fet, s'ha felicitat a través del seu compte de Twitter per l'acomiadament de McCabe: "És un gran dia per als treballadors de l'FBI: un gran dia per a la democràcia. El beat James Comey era el seu cap i va fer que McCabe semblés un nen del cor. Ell coneixia totes les mentides i la corrupció en els nivells més alts de l'FBI", ha escrit.

Cargando
No hay anuncios

El president havia qüestionat públicament que Sessions hagués permès a McCabe seguir en el càrrec i fins i tot dirigir temporalment l'FBI després de l'acomiadament del seu exdirector James Comey el maig del 2017.

Cargando
No hay anuncios

McCabe va ser la mà dreta de Comey, amb qui va dirigir la indagació sobre la suposada ingerència russa en les eleccions del 2016 i els possibles llaços entre la campanya de Trump i el Kremlin fins que el departament de Justícia va nomenar el fiscal especial Robert Mueller.

Avui, en una entrevista amb la CNN, McCabe ha afirmat que el seu acomiadament és el fruit "d'una sèrie d'atacs" dissenyats per "minar" la seva "credibilitat" i la seva "reputació", alguns d'ells dirigits pel mateix Trump.

Cargando
No hay anuncios

"Aquest atac a la meva credibilitat forma part d'un esforç més gran no només per calumniar personalment, sinó per tacar els professionals de l'FBI, les forces policials i la intel·ligència en general", ha afirmat McCabe.

"Forma part –ha afegit– de la guerra d'aquest govern contra l'FBI i les feines del fiscal especial [Mueller], que segueixen fins ara. La seva persistència en aquesta campanya només remarca la importància de la feina del fiscal especial".

McCabe, a més, ha assegurat que "no va enganyar mai" els que van dirigir la investigació interna en contra seva, tal com ha suggerit Sessions en la seva nota d'acomiadament.