Trump elogia Orbán com “un home dur però respectat”
Els dos líders populistes de perfil autocràtic comparteixen moltes posicions polítiques
BarcelonaVa trigar més del que hauria volgut, però per fi dilluns el president d’Hongria, Viktor Orbán, va ser rebut a la Casa Blanca pel president dels Estats Units, Donald Trump. Els dos líders populistes de perfil autocràtic comparteixen moltes posicions polítiques, com el rebuig a la immigració o la defensa del poder executiu per sobre del control d’altres institucions, però els lligams cada cop més evidents d’Orbán amb la Rússia de Putin (i també amb la Xina) feien que alguns dels assessors del president Trump haguessin aconsellat fins ara postergar la rebuda oficial.
Orbán va ser el primer líder estranger que va donar suport a Trump quan va guanyar la candidatura republicana a la presidència dels EUA, el juliol del 2016, però han hagut de passar més de dos anys i tots els altres presidents de l’Europa de l’Est per la Casa Blanca perquè Trump finalment li obrís les portes.
“Sé que és un home dur, però és un home respectat”, responia Trump a preguntes dels periodistes sobre les posicions d’extrema dreta del seu convidat, sobretot en immigració, durant els pocs minuts que van permetre entrar a les càmeres. “Ha fet el que és correcte segons molta gent en immigració”, afegia. L’assessor de seguretat del president, John Bolton, un falcó conegut per les seves posicions radicals, supervisava la trobada, que va acabar sense declaracions ni roda de premsa.
Però el procés de concentració de poder i d’erosió democràtica impulsat per Orbán al seu país, a més de les seves polítiques “antisemites i xenòfobes”, era denunciat ahir mateix en una carta per representants demòcrates al Congrés que criticaven la trobada. Segons mitjans nord-americans, per a Trump l’objectiu de la trobada era convèncer Orbán de comprar armament dels EUA i de prioritzar Washington en les seves aliances. Una petició gens innocent, ja que l’acostament d’Orbán al Kremlin ha estat àmpliament denunciat dins i fora del seu país. El partit d’Orbán ha permès l’entrada a Hongria amb immunitat diplomàtica a un banc rus que la intel·ligència nord-americana tem que sigui utilitzat com a base d’espionatge. Quan dos comerciants d’armes russos van ser detinguts a Hongria fa uns dos anys seguint una investigació de l’agència antidroga nord-americana, el govern d’Orbán va extradir els dos delinqüents a Rússia en lloc dels EUA.
En plena escalada de la seva guerra comercial amb la Xina, Trump també intentaria convèncer Orbán que no cedeixi la seva xarxa 5G a les tecnològiques xineses. Però en la conversa potser sortirà també un altre punt d’unió: l’ideòleg del supremacisme blanc que va impulsar la campanya de Trump del 2016 i que ara s’ha instal·lat a Europa per crear un moviment paneuropeu d’ultradreta, Steve Bannon, que va dir d’Orbán que, juntament amb l’ultradretà italià Matteo Salvini, és el millor que li ha passat mai a Europa.