Trump fulmina la fiscal general per haver-se oposat al veto de refugiats i immigrants

Sally Yates, que ocupava el càrrec de manera interina, no creu que el decret del president “sigui legal”

Sally Yates en una roda de premsa el juny passat.
Núria Ferragutcasas
31/01/2017
3 min

WashingtonEl president dels Estats Units, Donald Trump, va acomiadar dilluns a la nit Sally Yates, la fiscal general interina que s’havia negat a defensar el seu decret que prohibeix de manera temporal l’entrada de refugiats i d’immigrants de set països de majoria musulmana. Yates, nomenada durant la presidència de Barack Obama, va ordenar per carta als advocats de l’Estat que no defensessin aquesta ordre executiva als tribunals perquè no està “convençuda” que “sigui legal”.

La Casa Blanca, en un comunicat, va afirmar que Yates -que com a fiscal general també era responsable del departament de Justícia- havia “traït” el govern amb el seu rebuig a aplicar una ordre “creada per protegir els ciutadans”. “Ha arribat el moment de posar-nos seriosos per protegir el nostre país. Imposar un escrutini més dur a individus que viatgen des de set països perillosos no és extrem”, va afegir la presidència.

El polèmic decret de Trump, firmat divendres passat, ha creat una gran polèmica tant dins com fora del país. Milers de persones s’han manifestat contra la mesura i diversos líders mundials l’han censurat. Els partidaris de l’ordre executiva afirmen que el veto migratori és temporal i servirà per impedir l’entrada de terroristes i mantenir “segurs” els Estats Units. Els seus crítics, en canvi, creuen que serà una eina de propaganda per als grups jihadistes.

“Mentre jo actuï com a fiscal general, el departament de Justícia no presentarà arguments en defensa de l’ordre executiva, almenys fins que estigui convençuda que és apropiat fer-ho”, va assegurar Yates. De moment, hi ha demandes judicials de 16 estats contra aquest decret, que prohibeix durant 90 dies l’entrada als EUA d’immigrants dels països de majoria musulmana (l’Iraq, l’Iran, Líbia, Síria, Somàlia, el Sudan i el Iemen) i paralitza 120 dies l’acollida de refugiats.

Una ordre “antiamericana”

“Com a màxims responsables dels funcionaris legals de més de 130 milions de nord-americans i residents estrangers dels nostres estats, condemnem la inconstitucional i anti-nord-americana ordre executiva del president Trump”, van assenyalar en una declaració conjunta els fiscals dels estats demandants, entre els quals hi ha els de Califòrnia, Nova York i Pennsilvània.

Els fiscals també van advertir que pensen “treballar junts per garantir que el govern federal obeeix la Constitució”, “respecta” la “història [dels EUA] com a nació d’immigrants i no ataca il·legalment a ningú pel seu país d’origen o la seva religió”. A més, van defensar que la llibertat religiosa és un principi fundacional del país que “cap president pot canviar”.

Trump, per la seva banda, va nomenar Dana Boente, advocat del districte est de Virgínia, per substituir Yates fins que es confirmi el nomenament del senador d’Alabama, Jeff Sessions, com el seu fiscal general. I, des de Twitter, va acusar els legisladors demòcrates d’alentir la confirmació de Sessions “per motius polítics”.

Els EUA admetran 864 refugiats

Malgrat el decret migratori, el govern nord-americà va anunciar ahir que permetrà l’entrada de 872 refugiats al país aquesta setmana. De fet, el secretari de Seguretat Nacional, John Kelly, va intentar restar importància al polèmic decret. “Això no és una prohibició -va afirmar en una conferència de premsa-. Es tracta d’una pausa temporal per revisar el sistema de visats”.

Kelly va assegurar -com va fer Trump diumenge- que l’ordre que prohibeix de manera temporal l’entrada de refugiats i d’immigrants de set països no és contra els musulmans sinó una manera de garantir que els que venen no representen un perill per a la seguretat dels EUA. Les autoritats nord-americanes estan estudiant que en el nou procés de concessió de visats es puguin revisar les trucades i l’activitat a les xarxes socials dels que vulguin entrar al país.

Els demòcrates retarden el vot per confirmar el nou fiscal

Els demòcrates van impedir ahir el vot al comitè judicial del Senat per confirmar el senador d’Alabama, Jeff Sessions, com a fiscal general dels EUA. El polèmic decret migratori i l’acomiadament de Sally Yates, la fiscal interina, van augmentar l’escrutini de Sessions. Els senadors demòcrates el consideren una figura massa política per a un càrrec que es pressuposa independent i que ha d’actuar amb una suposada imparcialitat. S’espera que avui una majoria de republicans aprovin la proposta de nomenament de Trump tant al comitè com al ple de la cambra alta. Només 4 dels 12 membres del govern de Trump han sigut confirmats.

stats