El govern de Trump obre una investigació criminal sobre la seva pròpia investigació sobre Rússia

El departament de Justícia indaga per què es va estudiar la ingerència electoral russa

El fiscal general dels EUA, William Barr.
Katie Benner / Adam Goldman - The New York Times
25/10/2019
3 min

WashingtonDurant més de dos anys el president dels EUA, Donald Trump, ha atacat reiteradament la investigació sobre una possible ingerència de Rússia a les eleccions del 2016, que li van donar la victòria, retratant-la com una farsa i titllant-la d'il·legal fins i tot mesos després que el consell especial la tanqués. Ara, el mateix departament de Justícia de Trump ha obert una investigació criminal per esbrinar com va arrencar.

El departament de Justícia ha convertit el que fins ara era una revisió administrativa de la investigació sobre Rússia en una investigació criminal, segons han explicat dues persones coneixedores de la qüestió. La decisió dona al fiscal que porta aquesta investigació, John Durham, el poder per citar testimonis i reclamar documents, impulsar un gran jurat i presentar acusacions penals.

L’obertura d’una investigació criminal és probable que generi certa alarma per si Trump està fent servir el departament de Justícia per perseguir els seus enemics. Trump va acomiadar James Comey, el director de l'FBI sota el qual es va obrir la investigació sobre Rússia, i va atacar durant molt de temps altres agents de les forces de seguretat i d'intel·ligència acusant-los de partidistes i d'intentar torpedinar la seva elecció com a president.

Trump ha deixat clar que veu l'habitualment independent departament de Justícia com una eina que pot fer servir contra els seus enemics polítics. Aquesta visió és també un dels factors clau en la investigació oberta contra ell per un possible impeachment al Congrés, a més de la seva llarga obsessió pels orígens de la investigació sobre Rússia. Els demòcrates de la Cambra intenten esbrinar si va pressionar Ucraïna perquè obrís una investigació sobre certes teories mai provades que deien que la investigació sobre Rússia es va gestar en aquell país. Una pressió que podria haver representat un abús de poder.

La mesura també crea una situació insòlita en què el departament de Justícia ha obert una investigació criminal contra si mateix. Aquella investigació sobre la possible ingerència russa a les eleccions nord-americanes del 2016 la va dirigir el fiscal especial Robert Mueller, que va lliurar el seu informe a Barr al març i va concloure que no hi havia proves de conspiració entre la campanya de Trump i Rússia. Deixava oberta, però, la possibilitat d'una obstrucció a la justícia per part del president.

El fiscal general, William Barr, ha encarregat la investigació sobre la investigació a l'advocat John Durham, un fiscal molt respectat i veterà que ha investigat les tortures de la CIA i les connexions de la màfia, com una forma de protegir-se de les crítiques que l'acusen de fer la feina bruta del president i prioritzar la política a la justícia.

Els investigadors federals només necessiten un "indici raonable" que s'ha comès un delicte per obrir una investigació, un estàndard molt inferior a la causa probable requerida per obtenir ordres judicials de cerca i escorcoll. Tanmateix, "hi ha d’haver una base factual objectiva per iniciar la investigació; un simple pressentiment és insuficient", segons les directrius del departament de Justícia.

Barr va manifestar escepticisme sobre la investigació de Mueller fins i tot abans de sumar-se a l'administració Trump. Setmanes després de jurar el càrrec va dir que tenia la intenció d'examinar com va començar la investigació sobre Rússia, i va utilitzar el terme espiar per descriure la vigilància dels investigadors sobre els assessors de campanya de Trump.

"La qüestió és si estava ben fonamentada. I no suggereixo que no ho estigués, però cal explorar-ho", va dir Barr als legisladors a l'abril, un mes després d'obrir una revisió administrativa sobre els orígens de la tasca de Mueller.

L'FBI va obrir aquella investigació a finals de juliol del 2016 amb el nom en clau d'Huracà Crossfire, després de rebre informació del govern australià que un assessor de la campanya de Trump havia estat contactat per algú que li oferia correus electrònics robats que podrien perjudicar la rival electoral de Trump, la demòcrata Hillary Clinton.

Agents de l'FBI van descobrir aquesta oferta poc després que es fessin públics milers de missatges de correu electrònic robats dels ordinadors del Partit Demòcrata, i això, juntament amb els vincles de diversos col·laboradors de Trump amb Rússia, va aixecar sospites sobre la possibilitat que la campanya de Trump estigués conspirant amb ajuda russa.

stats