Trump afirma que vol que Rússia torni al G-7
El president dels EUA arriba al Canadà en un ambient pessimista d'acabar amb una declaració consensuada
BarcelonaDonald Trump ha tornat a demostrar que és un vers lliure quan de camí a la cimera del G-7 que des d'aquest divendres organitza el Canadà al Quebec ha reclamat que Rússia hauria de tornar a pertànyer al selecte grup dels països més industrialitzats. Moscou va ser expulsat del llavors G-8 arran de l'annexió de la península de Crimea, territori que pertanyia a Ucraïna, el 2014 i que va provocar l'inici d'una guerra.
"Soc el pitjor malson de Rússia –ha subratllat el president nord-americà en una declaració davant dels periodistes a la Casa Blanca– però dit això Rússia hauria de participar en aquesta reunió. Per què tenim una reunió sense Rússia? T'agradi o no, i pot ser que no sigui políticament correcte, hem de gestionar els assumptes globals", ha afegit el mandatari, que abans de trepitjar el Quebec ja ha advertit que no s'esperarà que acabi, sinó que pretén tornar cap a casa abans de finalitzar la cimera.
L'únic que li ha fet costat, almenys públicament, ha sigut el nou primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, que s'estrena en aquesta cimera en l'escena internacional. A través de Twitter ha afirmat que està d'acord amb Trump sobre la "tornada de Rússia al G-8".
A Trump l'espera un ambient tens amb els altres socis a causa de la política comercial que impulsa la Casa Blanca amb la implantació d'aranzels a productes d'alguns dels socis més estrets, com és el cas del Canadà i els estats membres de la Unió Europea.
Per anar escalfant la trobada, Trump ha penjat un missatge a Twitter per subratllar que "el Canadà cobra als EUA un aranzel del 270% sobre productes lactis". "No t'ho van dir això, oi? No és just per als nostres agricultors!", s'ha despatxat.
A la cimera, els líders d'Alemanya, el Canadà, França, Itàlia, el Regne Unit, el Japó i els Estats Units els espera una agenda amb qüestions sobre el canvi climàtic, la igualtat de gènere, serà la crisi comercial la que centrarà part de les intervencions dels líders.
Ningú espera un canvi d'actitud de Trump, i el president francès, Emmanuel Macron, ha assegurat que la resta de socis tampoc preveuen rebaixar les seves expectatives ni plans per intentar que els Estats Units se sumin a la declaració final i ha suggerit que és molt possible que el document no compti amb la signatura del president nord-americà.
També a Brussel·les, els presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i el de la Comissió, Jean-Claude Juncker, han avançat que tampoc cediran en el que han apuntat que serà la cimera del G-7 "més difícil" en anys.