Trump apunta que es reunirà amb Kim Jong-un a la frontera coreana
Pyongyang i Seül sincronitzen els rellotges perquè a la península hi hagi el mateix fus horari
BarcelonaEl president nord-americà, Donald Trump, ha suggerit aquest dilluns que la reunió prevista amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, podria tenir lloc a la Casa de la Pau, a la frontera entre Corea del Nord i Corea del Sud, en el mateix escenari que la històrica trobada de les dues Corees.
"Hem considerat diferents països per a la reunió [amb Kim], però ¿no seria més representatiu, important i perdurable fer-ho a la Casa de la Pau / Casa de la Llibertat, a la frontera de Corea del Nord i Corea del Sud, que en un tercer país? Només ho pregunto", ha escrit Trump al seu compte de Twitter.
Els funcionaris de la Casa Blanca havien valorat Singapur com a escenari de la trobada, però també són escèptics que Kim estigui disposat a viatjar lluny del seu país. Si Trump es reuneix amb Kim a la frontera coreana, no serà la primera vegada que la Casa Blanca hagi planejat un viatge a aquest punt, ja que en la visita a Corea del Sud que Trump va fer el mes de novembre passat va acabar anul·lant una visita sorpresa a la zona per problemes meteorològics.
Fi a la guerra psicològica
S'apaga la propaganda anticomunista i se sincronitzen els rellotges
Després de la històrica cimera, i per avançar en la seva reconciliació, les dues Corees continuen fent gestos per destensar la península. Ara li ha tocat el torn al cessament de la guerra psicològica a la frontera i la unificació dels seus fusos horaris. Enmig d'un ambient optimista, i mentre continuen els contactes diplomàtics d'alt nivell, Seül i Pyongyang han començat a posar en marxa petites mesures que no obstant això tenen un enorme simbolisme.
Es tracta dels primers resultats de la cimera celebrada divendres passat entre el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, en la qual van apostar per la desnuclearització de la península i per obrir una nova era que posi fi a l'estat de guerra entre els dos països.
L'exèrcit del Sud ha anunciat avui que demà dimarts començarà a desmantellar les torres d'altaveus de propaganda que té instal·lades a la frontera amb Corea del Nord, en resposta a la Declaració de Panmunjom signada durant la cimera. Seül va decidir aturar fa una setmana les seves emissions de propaganda –que contenen des de missatges i notícies contra el règim fins a cançons de K-pop– amb l'objectiu d'afavorir el clima conciliatori entre els dos països de cara a la històrica cimera.
Per la seva banda, l'Assemblea Popular Suprema de Corea del Nord ha aprovat també la unificació del seu fus horari amb el del Sud a partir del 5 de maig per promoure "la reconciliació i la unitat", després de gairebé tres anys en què el rellotges del Nord anaven 30 minuts per darrere dels del sud. Segons fonts de Seül, el mateix Kim ha assegurat sentir-se trist pel fet que no hi hagués sincronització horària a la península.
Les dues notícies arriben mentre continuen els esforços diplomàtics al més alt nivell per treballar en el desenvolupament dels objectius, ambiciosos encara que poc detallats, de la cimera del passat 27 d'abril. En aquest sentit, el ministre d'Afers Estrangers xinès, Wang Yi, visitarà Corea del Nord de dimecres a dijous, segons ha anunciat avui Pequín. La Xina, que ha mantingut una posició de disposició per fer de mediadora entre les dues Corees i ha insistit reiteradament en el seu "paper constructiu" per promoure la pau entre els dos països, va qualificar la cimera intercoreana d'"ocasió històrica".
L'ambient d'optimisme respecte als avenços a Corea també es va percebre als Estats Units, on el nou secretari d'Estat, Mike Pompeo, ha assegurat que té la impressió que Kim Jong-un està "preparat" per aconseguir la desnuclearització de la península coreana.
En la seva primera entrevista com a secretari d'Estat, a la cadena ABC, Pompeo ha repassat el seu recent viatge a Corea del Nord i la seva reunió amb Kim quan encara era cap de la CIA, i ha assegurat que els dos van mantenir una "llarga conversa sobre alguns dels temes més difícils" que enfronten tots dos països.