Dos membres de l'administració Trump mantenen llaços econòmics amb Rússia
Així ho desvelen els 'Paradise papers', una investigació que recull més de 13,4 milions de documents
BarcelonaEl cercle rus s'estreny a la Casa Blanca. Dos homes clau de l'administració Trump han mantingut vincles econòmics amb Rússia, segons revela una investigació periodística basada en l'anàlisi de més de 13,4 milions de documents procedents de dos proveïdors de serveis 'offshore' de les illes Bermudes i Singapur que ha tornat a esquitxar l'elit mundial, amb noms de polítics, artistes, monarques o empresaris.
Segons la investigació del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), el secretari de Comerç dels Estats Units, Wilbur Ross, és una de les figures que manté llaços amb el Kremlin. Ross és accionista de Navigator Holdings, una empresa dedicada a la navegació que ofereix serveis de transport marítim al gendre de Vladímir Putin, president de Rússia, juntament amb altres oligarques sancionats pel departament del Tresor estatunidenc.
D'altra banda, el gendre i assessor de Donald Trump, Jared Kushner, va rebre una inversió de 850.000 milions de dòlars l'any 2015 de part de Yuri Milner, un fons alimentat per un banc públic rus –sobre el qual també pesen sancions dels Estats Units.
A part d'aquestes dues figures, hi ha altres noms de figures influents que han invertit en societats 'offshore' –amb una regulació fiscal molt més laxa que a la resta de països del món–. Una de les cares més conegudes és la de la reina d'Anglaterra, Elisabet II, la qual va invertir 7 milions d'euros en empreses de les illes Caiman i les Bermudes. Als 'Paradise papers' també hi apareixen els noms del president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, l'excanceller alemany Gerhard Schröder o els artistes Bono, d'U2, i Madonna.
Les fonts de la investigació –entre les quals hi ha La Sexta i el diari 'El Confidencial'– també assenyalen a Xavier Trias com un dels noms espanyols més rellevants. Segons la investigació, l'exalcalde de Barcelona va evadir impostos a Suïssa a través d'una societat amb el domicili social a les Illes Verges Britàniques. La filtració massiva de documents supera la dels 'papers de Panamà', que contenien 11,5 milions de documents. Així, els 'Paradise papers' es converteixen en la filtració de documents més important de la història.