Internacional22/10/2019

Turquia i Rússia acorden “una zona de seguretat” de 30 quilòmetres al nord de Síria

Les milícies kurdes hauran d’abandonar l’àrea en un termini de 150 hores

Ara
i Ara

BarcelonaDesprés de set hores de negociacions a Sotxi, al mar Negre, el govern rus de Vladímir Putin i el turc de Recep Tayyip Erdogan anunciaven ahir al vespre que havien arribat a un acord per crear “una zona de seguretat” de 30 quilòmetres al nord-est de Síria, d’on seran retirades les milícies kurdo-sirianes amb l’ajuda del règim sirià de Baixar al-Assad i de Moscou. Tot i que no és tan extensa com Turquia volia, Putin concedeix a Erdogan la seva anhelada separació territorial, “lliure” de combatents kurds, que Ankara considera terroristes.

L’acord estableix que, a partir del 23 d’octubre a mitjanit, la policia militar russa i guàrdies fronterers sirians entraran al costat sirià de la frontera amb Turquia per facilitar la retirada de les Unitats de Protecció Popular (YPG) i del seu armament a una distància de 30 quilòmetres en un termini de 150 hores. Els dos mandataris van coincidir a dir que es tracta d’un acord “històric”.

Cargando
No hay anuncios

Putin, per la seva banda, va assegurar que el tractat “ajudarà a resoldre la tensa situació que es viu a la frontera turca” arran de l’ofensiva militar d’Ankara contra el Kurdistan sirià, llançada a principis de mes. En aquest sentit, el ministre de l’Interior del Kremlin, Serguei Lavrov, va apuntar que l’operatiu de Turquia “cessa” i que ara “tot dependrà de com es compleixi el que s’ha acordat, incloent-hi la retirada de les tropes i l’armament” kurd. I és que el pacte entre Rússia i Turquia es va tancar poc abans que expirés, ahir a les set de la tarda, l’alto el foc temporal pactat entre Ankara i Washington dijous passat per permetre a les milícies kurdo-sirianes retirar-se de la zona fronterera.

En aquest sentit, Erdogan havia amenaçat ahir amb reprendre les operacions militars “amb més determinació” si els milicians kurds no es retiraven del tot de la frontera siriana amb Turquia. Ankara havia sortit poc abans a advertir que no pensava renovar l’alto el foc malgrat les demandes dels negociadors i declaracions de Trump, que especulava amb una pròrroga. Erdogan argumentava que la retirada de les tropes kurdes que s’havia pactat amb l’alto el foc no s’ha completat perquè ahir encara hi havia a la zona fins a 1.300 membres de les mílicies kurdes YPG. L’objectiu de Turquia, tal com va reiterar ahir Erdogan, era delimitar una “zona segura” lliure d’influència kurda al llarg de 440 km de frontera amb el nord-est de Síria.

Cargando
No hay anuncios

Les tropes turques, grups rebels de l’oposició siriana que els donen suport, l’exèrcit del govern de Baixar al-Assad i els seus aliats russos són a la zona fronterera després que el president dels EUA, Donald Trump, anunciés que retirava les tropes nord-americanes del país. Obria així el camí perquè Ankara llancés un atac contra els kurds, que havien estat aliats dels EUA en la lluita contra l’Estat Islàmic.v