Centenars de morts a Indonèsia per un terratrèmol i un tsunami

Les autoritats preveuen que el nombre de víctimes augmentarà

H. Beech I M. Suhartono
30/09/2018
2 min

BangkokBallarins i cantants eren a la platja per participar en un festival organitzat al costat del mar quan un tsunami amb onades de fins a tres metres d’altura s’ho va endur absolutament tot divendres a la nit a l’illa de Cèlebes, a Indonèsia. El desastre va ser doble. Primer, un terratrèmol de magnitud 7,5 en l’escala de Richter va sacsejar la zona, i després va arribar el gran monstre d’aigua. Almenys 384 persones van morir a la ciutat de Palu, on s’havia organitzat el festival, i milers d’edificis van quedar destruïts, inclòs un centre comercial, un hotel, restaurants i cases al costat del mar, i diverses mesquites.

“Estem trobant cossos sota les runes a causa del terratrèmol, i d’altres que van ser arrossegats per la força del tsunami”, va detallar a la televisió Sutopo Purwo Nugroho, portaveu de l’agència de gestió de desastres indonèsia. Almenys 540 persones van resultar ferides i 29 més estan desaparegudes. Les xifres són provisionals i tothom dona per fet que augmentaran. A més, aquests números només inclouen les víctimes a la ciutat de Palu, però no pas les de la localitat de Donggala, que també va resultar afectada per la catàstrofe i va quedar completament incomunicada. A Palu i Donggala hi viuen unes 600.000 persones.

Indonèsia es troba en una zona amb risc de tsunamis, però aquesta vegada no va sonar cap sirena que alertés la població, segons Andri Manganti, un dels veïns de Palu que divendres va perdre casa seva. Tampoc es van difondre missatges de text d’alerta per telèfon perquè les torres de telefonia mòbil van caure o van quedar fora de servei a causa del terratrèmol, segons va justificar el portaveu de l’agència de desastres.

De fet, l’agència meteorològica del país va emetre una alerta de tsunami després del sisme. L’alerta es va desactivar només mitja hora després, cosa que la majoria de la població qüestiona. No és clar si el tsunami es va produir abans o després que es desactivés l’alerta, però les autoritats van tardar gairebé tres hores a confirmar que la catàstrofe s’havia produït, i les xarxes socials ja estaven plenes de vídeos que mostraven com les onades s’empassaven part del litoral.

El vicepresident d’Indonèsia va recordar ahir que, quan un tsunami va afectar Aceh, a l’illa de Sumatra, el 26 de desembre del 2004, només es van localitzar 40 víctimes el primer dia. Després la xifra va arribar a 130.000. Tothom tem que passi el mateix ara, tot i que la capacitat de resposta de les autoritats indonèsies en cas de catàstrofe ha augmentat moltíssim des de llavors.

stats