La UE rep la dimissió de May "sense alegria" i adverteix que el pacte pel Brexit no canviarà
Macron vol un "aclariment ràpid" del Brexit i alerta d'un possible "carreró sense sortida"
BarcelonaEl president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha rebut aquest matí "sense alegria" la notícia de la dimissió de Theresa May com a primera ministra del Regne Unit, segons ha explicat la seva portaveu. "Al president li agradava molt treballar amb la primera ministra May. De la mateixa manera, respectarà i establirà relacions de treball amb qualsevol nou primer ministre, sigui qui sigui", ha assegurat Mina Andreeva, portaveu de la comissió.
Al mateix temps, advertia que això no suposarà cap canvi en la posició de la UE sobre l'acord pel Brexit, pactat amb Theresa May. Tot i així, s'ha obert a modificar lleugerament la declaració política que acompanya el text del pacte.
L'anunci de la dimissió de May s'ha rebut aquest divendres sense gaire sorpresa, perquè era una marxa esperada, però amb incertesa des de les principals capitals europees, a l'espera que es concreti finalment l'acord per gestionar el Brexit, previst per al 31 d'octubre.
El president de França, Emmanuel Macron, es va afanyar a reclamar "un aclariment ràpid" a Londres sobre com quedava el procés del Brexit després de la dimissió de May, i va advertir els 'tories' que s'oposaven al pacte tancat per May i la UE que "els vots negatius sense un projecte alternatiu condueixen a un carreró sense sortida".
"És massa d'hora per especular sobre les possibles conseqüències d'aquesta decisió. Els principis de la UE es continuaran aplicant amb la prioritat de preservar-ne el bon funcionament, cosa que requereix un aclariment ràpid", va dir Macron en un comunicat. El president francès va voler enviar un missatge de suport a May i va elogiar el seu "treball valent" pel Brexit.
Des de Berlín, un portaveu d'Angela Merkel va explicar que la cancellera alemanya havia rebut "amb respecte" la decisió de May, amb qui sempre ha mantingut una relació "de confiança". Merkel va insistir en la necessitat que la sortida del Regne Unit de la UE es faci "de manera ordenada" i no va voler entrar a valorar la possibilitat d'un segon referèndum, assegurant que era un afer intern britànic.
També des del govern espanyol hi ha hagut reaccions. La portaveu de l'executiu i ministra d'Educació en funcions, Isabel Celaá, ha expressat la preocupació de la Moncloa per la renúncia de May, perquè "anticipa un període de dificultats".
"Un Brexit dur sembla una realitat impossible de frenar", ha afegit Celaá, que ha assegurat que "el govern d'Espanya té preparades totes les mesures de contingència per garantir la millor situació pels ciutadans i empreses amb interessos al Regne Unit" en aquest cas. Celaá ha reivindicat "una Unió Europea forta gràcies als consensos i no afeblida pels egoismes, els extremismes, els nacionalismes o la falta de solidaritat", i ha afegit una advertència: "Les dificultats d'una sortida desordenada serveixen com a exemple del que ens pot passar si ens deixem anar pels extremismes".