Islàndia

Islàndia paralitza les negociacions per entrar a la UE

La nova coalició de govern entre el Partit Progressista i el Partit d'Independència presentada aquest dimecres ha anunciat la paralització indefinida fins que se celebri un referèndum sobre la qüestió. Dos terços de la població són contraris a l'ingrés a la UE segons els últims sondejos

Efe
22/05/2013
2 min

CopenhagueLa nova coalició de govern entre centristes i conservadors presentada aquest dimecres a Islàndia ha anunciat la paralització indefinida de les negociacions per ingressar a la UE, suspeses tres mesos abans dels comicis generals del 27 d'abril, fins que se celebri un referèndum sobre la qüestió.

El líder del Partit Progressista, Sigmundur Daviö Gunnlaugsson, que serà primer ministre, no ha volgut parlar de dates per a la consulta popular i ha dit que encara no ha discutit el tema amb el seu soci de govern, Bjarni Benediktsson, líder del Partit d'Independència i futur ministre de Finances.

Ambdós partits s'oposen a l'ingrés a la UE, per la qual cosa l'anunci d'avui suposa a la pràctica el probable fi de les negociacions iniciades amb Brussel·les el 2010.

L'anterior govern d'esquerres havia suspès de forma temporal les negociacions el passat 14 de gener argumentant la impossibilitat d'acabar-les abans de les eleccions.

La crisi econòmica que va col·locar Islàndia al límit d'un col·lapse financer el 2008 va fer augmentar l'ambient favorable a la UE en un país tradicionalment oposat a Brussel·les, recelós de la seva independència i del seu principal recurs, la pesca.

En aquest clima, el govern d'esquerres va aprovar el juliol de 2009 demanar l'ingrés a la UE i obrir les negociacions.

El conflicte amb diversos països de la UE per les indemnitzacions als estalviadors estrangers per la fallida del banc Icesave, les disputes amb Brussel·les per les quotes de verat, la crisi de l'euro i les pròpies baralles internes sobre el tema en la coalició de govern van fer renéixer l'euroescepticisme a Islàndia.

Els sondejos, que mai han sigut favorables a Brussel·les en aquests anys, mostren des de fa temps xifres negatives rècord, amb dos terços de la població contraris a l'ingrés a la UE.

Islàndia forma part de l'Espai Únic Europeu des de 1993 i forma part del conveni de Schengen.

stats