Internacional17/07/2019

Ultimàtum de la UE a Polònia perquè garanteixi la independència judicial

El nou executiu comunitari revisarà cada any la situació de l'estat de dret als estats membres

Ara
i Ara

BarcelonaLa Unió Europea ha enviat aquest dimecres un últim avís al govern de Polònia perquè aturi la seva llei disciplinària que soscava la independència judicial i estreny el control polític sobre el poder judicial. Brussel·les ha enviat a Varsòvia un dictamen motivat, que és el pas previ a la denúncia davant la justícia comunitària.

Polònia té ara un màxim de dos mesos per respondre-hi i oferir a la UE prou garanties d'independència judicial, si vol evitar un litigi al Tribunal de Luxemburg.

En un comunicat, la Comissió Europea ha criticat la llei polonesa que permet obrir investigacions disciplinàries als jutges i imposar-los sancions segons el contingut de les seves decisions judicials. Un règim que no garanteix la independència i la imparcialitat de la Cambra Disciplinària del Tribunal Suprem, perquè és formada totalment per jutges nomenats per un consell seleccionat pel Parlament.

Cargando
No hay anuncios

A més de l'advertència directa a Polònia, la Comissió ha presentat aquest dimecres tot un seguit de mesures per tractar de garantir que tots els estats membres respectin l'estat de dret i l'imperi de la llei. Entre altres coses, el nou executiu comunitari preveu que un cop a l'any es revisi la situació dels estats en aquesta matèria.

L'endemà del nomenament oficial d'Ursula Von der Leyen com a nova presidenta de la Comissió Europea, l'organisme ha anunciat aquestes mesures destinades a evitar que els països que formen part de la Unió Europea es desviïn dels seus principis bàsics de divisió de poders i d'imperi de la llei.

Cargando
No hay anuncios

Von der Leyen, que va ser escollida amb un marge molt petit de vots, va mirar de convèncer alguns dels partits perquè la votessin amb diverses mesures per reforçar els valors democràtics de la Unió. Unes mesures que ha començat a anunciar aquest mateix dimecres i que semblen dissenyades especialment a evitar derives autoritàries com les que protagonitza el govern de Polònia, però també l'executiu hongarès de Viktor Orbán.

En cas de constatar vulneracions de l'estat de dret en aquestes revisions anuals que planteja la Comissió, es preveu "sol·licitar mesures provisionals i procediments accelerats quan calgui" per sancionar les infraccions. També "es donarà suport de manera constructiva als estats membres en la distensió i resolució dels problemes", afegeix l'executiu comunitari.