El Vaticà es compromet a no fer tractes amb empreses en paradisos fiscals

Una nova llei, aprovada després de quatre anys de debats, regula l'adjudicació de contractes

Una inusual Capella Sixtina rep els primers pocs visitants en el primer dia de reobertura dels Museus Vaticans
Ara
01/06/2020
1 min

BarcelonaEl Vaticà ha fet pública aquest dilluns l'aprovació d'una llei per a l'adjudicació de contractes i compra de béns i serveis amb més control centralitzat per millorar la gestió dels recursos i reduir el perill de corrupció. La llei és el producte de quatre anys de treball compartit entre diverses entitats, consta de 86 articles, s'ha promulgat en forma de motu proprio del papa Francesc i entrarà en vigor 30 dies després de ser publicada a L'Osservatore Romano, la publicació oficial de la Santa Seu.

Amb la nova llei queden exclosos els tractes amb empreses que tinguin la seu en paradisos fiscals. L'objectiu, segons un comunicat emès pel Papa, és "l'ús sostenible dels fons interns, la transparència en els procediments d'adjudicació i la igualtat de tracte i no discriminació entre els licitadors, en particular mitjançant mesures capaces de combatre els acords il·lícits en relació amb la competència i la corrupció".

Contractes amb ètica

èticaEntre els principis fonamentals, la llei assenyala que el procediment d'adjudicació ha de ser "transparent, objectiu i imparcial". També "l'ètica en l'orientació de les decisions econòmiques" per tal d'obtenir "baix cost, efectivitat i eficiència" i la "planificació i racionalització de la despesa" evitant operacions "innecessàries".

Es prenen mesures contra el conflicte d'interessos, els acords de competència deslleial i la corrupció, per evitar "qualsevol distorsió de la competència i garantir la igualtat de tracte entre tots els operadors econòmics".

Quedaran fora de les licitacions els operadors econòmics que estan sota investigació, mesures preventives o condemnats per la seva "participació en una organització criminal o en corrupció, frau o delictes terroristes", "blanqueig de diners" o "explotació infantil, formes de tràfic o explotació d'éssers humans".

stats