Una victòria relativa: 5 claus del triomf de la dreta portuguesa després de 4 anys de retallades

Passos Coelho haurà de governar en minoria i ja prova de bastir ponts amb el Partit Socialista, que de moment garanteix l'estabilitat

Una dona observa les portades dels diaris portuguesos en un quiosc a Lisboa / REUTERS
Mariona Ferrer I Fornells
05/10/2015
3 min

Portugal celebra aquest dilluns el Dia de la República, en què el 1910 una revolució –sempre avalada pels militars– va acabar amb la monarquia. El que, a nivell de commemoracions, seria equiparable a l'Onze de Setembre a Catalunya. Però des de fa quatre anys aquesta gesta se celebra treballant. Retirar el festiu va ser una de les primeres decisions que va prendre el 2011 el govern de dretes com a mesura d'austeritat de la 'troica'. I aquest dilluns fins i tot el president de la República, el conservador Aníbal Cavaco Silva, ha decidit saltar-se els actes commemoratius per començar a treballar per formar govern.

L'escenari és incert. La coalició de dretes liderada per Pedro Passos Coelho va rebre diumenge un aval clar dels portuguesos per seguir governant, però en minoria. La coalició conservadora s'ha imposat amb fins a 106 diputats, mentre que la segona força, el Partit Socialista (PS) només n'ha aconseguit 85. Els socialistes han garantit, per ara, l'estabilitat. Però som davant d'una victòria relativa de la dreta que pot derivar en qualsevol moment en una crisi política i eleccions anticipades. Repassem les claus del triomf de Passos Coelho després de quatre anys de retallades.

1. Sense majoria absoluta per governar

Cap diari portuguès posa en dubte aquest dilluns la victòria de Passos Coelho, però tots asseguren que ho tindrà molt difícil per governar. "S'imposa la solució d'un govern inestable", titula 'Público', un dels diaris de referència. "Estabilitat, fins quan?", titula el 'Diario Económico'. "Victòria relativa", apunta 'Negocios'. El diari més venut del país, el sensacionalista 'Correo de manhà', intenta no mullar-se: "Govern de Passos amb l'aval de Costa".

2. Mà estesa de la dreta als socialistes

El líder socialista, António Costa, va felicitar ahir Passos Coelho per la victòria i va garantir estabilitat per formar govern. No tenen previst per ara presentar una moció de censura perquè no pugui tirar endavant el govern ni formar un front d'esquerres amb els partits més radicals de l'hemicicle, que han obtingut els millors resultats de la història. Ara bé, Costa ja va posar condicions: poder complir el seu programa. El primer que va fer Passos Coelho va ser també estendre'ls la mà. "Prendré la iniciativa d'intentar entendre'ns al Parlament amb el PS, un partit europeu, per fer les reformes necessàries per a la societat portuguesa", va dir.

3. El risc d'eleccions anticipades

"Tot està obert. Els pròxims temps seran inestables i no hi ha escenaris tancats", escriu 'Público' a la seva editorial. El Partit Socialista està sumit també en una crisi interna pels resultats i d'això dependran les futures aliances amb la coalició de dretes. Costa, exalcalde de Lisboa, ha acostumat a pactar amb l'esquerra al consistori, però el corrent més proper a la dreta del seu partit li reclama un congrés extraordinari. "Òbviament no dimitiré", va dir diumenge a la nit. El líder socialista haurà de saber jugar bé les seves cartes per dificultar els pròxims passos del nou govern i alhora anar guanyant vots. La primera cita és aprovar els pressupostos. Les eleccions per escollir nou president al gener no permeten anticipades fins d'aquí a sis mesos.

4. La sorpresa del partit germà de Podem

Va ser, sense cap mena de dubte, el guanyador de la nit. Cap enquesta pronosticava el seu 'sorpasso'. El Bloc d'Esquerres (BE) ha aconseguit situar-se com a tercera força a Portugal i passar per davant del Partit Comunista, tradicionalment amb molt de poder al país. Després de perdre la meitat dels vots el 2011, el BE va afrontar l'any passat una forta renovació interna i va escollir com a candidata Catarina Martins, l'única dona que concorria com a cap de cartell dels partits amb possibilitat d'entrar al Parlament. Va aglutinar un total del 10,2% del vot. "Un dels aspectes més importants de la nit és el pes que han guanyat els dos partits a l'esquerra del Partit Socialista. Per primer cop seran claus per mantenir un govern estable i estaran, sens dubte, a l'epicentre de les converses. Ningú pot obviar el creixement exponencial del BE", conclou d'editorial de 'Público'. Tant el BE com el Partit Comunista han reclamat als socialistes governar amb un front d'esquerres.

5. Els animalistes entren a l'Assemblea amb un diputat

L'altra gran sorpresa de la nit és que el partit animalista, el PAN, entra a l'Assemblea amb un diputat. Durant anys ha estat el vot alternatiu, de càstig, d'indignació, per als que volien evitar votar en blanc. I ha aconseguit el diputat per la zona de Lisboa, on totes les enquestes donaven un escó a Livre, un partit d'esquerres escindit del Bloco i que parteix del model assembleari dels cercles, com va fer en un inici Podem. Era l'únic que durant la campanya parlava obertament d'un front d'esquerres.

stats