Un centenar d'estats s'uneixen per lluitar contra la violació de dones i nenes en conflictes bèl·lics
Angelina Jolie, imatge de la cimera en què es firmarà un protocol que preveu un enduriment de les penes i més suport per a les víctimes

LondresL'actriu nord-americana Angelina Jolie, enviada especial de l'ONU per als refugiats, ha considerat aquest dimarts "un mite" que les violacions siguin conseqüència "inevitable" dels conflictes i ha considerat que són "una arma de guerra dirigida a la població civil": "No tenen res a veure amb el sexe però sí molt a veure amb el poder". Jolie s'ha unit al ministre britànic d'Exteriors, William Hague en la condemna de la violència sexual en zones de conflicte durant l'inici d'una cimera sobre aquest afer que se celebra aquesta setmana a Londres.
Dijous, ministres de més d'un centenar d'estats consensuaran un protocol internacional per acabar amb les violacions i abusos de dones com a arma de guerra, mitjançant el reforçament del marc judicial i més suport a les víctimes. La cimera la clausuraran divendres el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, i, per videoconferència, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.
Aquest dimarts, i al costat de Hague, Jolie ha dedicat la cimera a una dona bosniana que va conèixer a Sarajevo i la història de la qual li va causar un fort impacte. Anys després del crim, encara no havia gosat confessar al seu fill que era fruit d'una violació. "Com que no hi hagut justícia per aquest particular crim, en la seva situació, i havent vist l'home que la va violar lliure pel carrer, es va sentir veritablement abandonada pel món", ha relatat Jolie. L'actriu ha destacat que és necessari llançar el missatge que "la vergonya és l'agressor" i mai de la víctima.
En l'acte inaugural, el titular d'Exteriors ha compromès 7,4 milions d'euros del govern britànic per ajudar les víctimes, que se sumen a donatius anteriors per 173 milions d'euros. William Hague ha recordat que la violació de dones i nenes en guerres és "un dels grans crims massius dels segles XX i XXI" i es fa servir de manera "deliberada i sistemàtica" contra poblacions civils en tots els continents, i en països com Síria, el Congo, Ruanda o Colòmbia.