Internacional20/06/2019

Xi Jinping visita Pyongyang per marcar-se un gest de lideratge amb Trump

El president xinès anima Kim Jong-un a refer els ponts trencats amb els nord-americans

Dolors Rodríguez
i Dolors Rodríguez

PequínAjuda econòmica per al règim nord-coreà i impuls per activar les negociacions sobre la desnuclearització centren l'agenda de la visita de Xi Jinping a Corea del Nord. Quan falten pocs dies per a la reunió del G-20, on està prevista una entrevista entre Xi i Donald Trump, la Xina espera mostrar la influència que té sobre el seu aliat i demostrar que és un actor clau per solucionar el conflicte.

El president xinès, Xi Jinping, ha arribat aquest dijous a Pyongyang per a un visita oficial de dos dies, la primera que fa un mandatari xinès en 14 anys. L'objectiu és enfortir l'aliança entre els dos països, que aquest any celebren el 70è aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques. Els mitjans xinesos destaquen que en la primera jornada els dos mandataris han acordat treballar junts per “crear un futur brillant de relacions entre partits i entre estats en un nou punt de partida en la història”. Xi Jinping ha transmès a Kim que espera que Corea del Nord i els Estats Units puguin continuar dialogant sobre la desnuclearització i reprendre el procés de desgel que els dos països havien començat.

Cargando
No hay anuncios

El moment del viatge, qualificat de visita d’estat, no s’ha triat a l'atzar: es produeix una setmana abans de la cimera del G-20 a la ciutat japonesa d'Osaka i dues setmanes després que Xi visités Vladímir Putin i els dos dirigents fessin demostració de la seva bona sintonia. El president xinès pretén arribar al G-20 amb un perfil d'estadista a la regió, però també amb la guerra comercial que té oberta amb els Estats Units i que pot fer trastocar els seus balanços econòmics.

Honors d'estat per a Xi

Xi Jinping ha estat rebut a Pyongyang amb honors i tota la pompa que l'escenografia nord-coreana sap desplegar. El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, al costat de la seva dona, ha rebut a peu d'escaleta el president xinès i una salva de 21 canonades li ha donat la benvinguda. Unes 250.000 persones han sigut desplegades al llarg dels carrers per saludar, agitant flors i cantant consignes de benvinguda, el pas del cotxe descapotable que han compartit Xi i Kim fins a la residència oficial de convidats a la capital.

Cargando
No hay anuncios

L'opacitat dels dos governs ha impedit conèixer l'agenda del viatge oficial i ha imposat restriccions per a la cobertura dels actes. Els mitjans estrangers no han obtingut visats per seguir la cimera.

Se sap que els actes d'avui incloïen un homenatge a la Torre de l'Amistat Sino-Coreana, el monument en memòria del mig milió de xinesos morts en la Guerra de Corea (1950-1953). També l'assistència al típic espectacle de “gimnàstica massiva” a l'Estadi Primer de Maig i un banquet.

Cargando
No hay anuncios

Xi viatja acompanyat pel ministre d'Afers Estrangers, Wang Yi, i també pel president de la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma, He Lifeng, per tractar temes de possible cooperació econòmica. Corea del Nord vol copiar el model de desenvolupament xinès basat en reformes econòmiques sota la ferma direcció del Partit Comunista, és a dir, obertura a l'economia de mercat sense reformes polítiques.

Cargando
No hay anuncios

La Xina pot prometre augmentar els intercanvis comercials i fins i tot assistència econòmica en el futur, però de moment està condicionada per les sancions de les Nacions Unides. Necessita que Pyongyang faci algun tipus de gest en direcció a l'eliminació del seu arsenal nuclear perquè s'aixequin.

De moment pot oferir ajuda humanitària, especialment en un any en què Corea del Nord pateix una greu sequera. També podria enviar més experts i augmentar el turisme xinès sense arriscar-se a trencar les sancions internacionals.

Cargando
No hay anuncios

El viatge oficial de Xi Jinping intenta consolidar les relacions entre els dos països. Encara que Pequín és el principal soci comercial i aliat de Corea del Nord, les proves d'armament nuclear i la decisió xinesa de donar suport a les sancions de l'ONU van refredar les relacions.

L'any passat va començar el desglaç i Kim Jong-un va visitar la Xina en quatre ocasions, en un moment en què també es va obrir a dialogar amb Corea del Sud i els Estats Units.

El diari nord-coreà 'Rodong Simbun' ha dedicat un editorial al viatge de Xi. També ha recollit un article del president xinès en què afirmava que la seva visita contribuirà a “aconseguir avanços” i que estava disposat a dissenyar "un gran pla conjuntament amb Corea del Nord per aconseguir una pau permanent a la regió".

Pyongyang defensa que el desarmament s'ha de produir de manera gradual a l'aixecament de les sancions enfront de la postura dels Estats Units, que exigeixen un desarmament total i verificable abans d'aixecar les sancions econòmiques.