L'Agència Tributària no va fer cas d'un informe d'Anticorrupció del 2018 que aconsellava investigar el rei emèrit
La peça arxivada amb el nom Carol sobre Joan Carles fa avinent la dita 'cherchez la femme'
Madrid¿Carol? La peça, ja arxivada, per la qual es va obrir la investigació de possibles delictes del rei emèrit a l'Audiència Nacional va ser batejada així arran de la carpeta de documents trobats al domicili del soci de l'excomissari José Manuel Villarejo. ¿I qui és la Carol? Fonts jurídiques consultades assenyalen que Carol, encara que el seu nom comenci amb la lletra inicial de Corinna zu Sayn-Wittgenstein –examant de Joan Carles–, és el nom d'una amiga de l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krauze. Aquest milionari ha donat suport amb diners a l'exmonarca, a qui també va presentar una de les seves amigues, de nom Carol. La presència del nom d'una altra dona en aquesta causa va fer que Alexandre Dumas (pare), en el seva novel·la Els mohicans de París, apuntés així a les investigacions policials: Cherchez la femme, pardieu! Cherchez la femme –busquin la dona, per Déu! Busquin la dona.
El primer que es va topar amb Carol va ser el magistrat Diego de Egea, a l'Audiència Nacional. Al setembre del 2018 va voler tancar a marxes forçades la causa oberta sobre els possibles delictes que va poder cometre el rei Joan Carles I. De Egea va preparar el sobreseïment lliure de l'excomissari José Manuel Villarejo. Li va prendre declaració i va donar per conclosa la farsa d'"investigació". No hi ha infracció penal i el rei Joan Carles gaudeix d'inviolabilitat. De Egea esmentava un informe de l'Agència Tributària, però no reflectia el que deia.
En la interlocutòria, dictada el 7 de setembre del 2018, el mateix dia en què la Fiscalia va elevar el seu informe demanant el sobreseïment provisional, el jutge va donar carpetada al tema. Va assenyalar: "No es dedueixen, per tant, de les diligències d'instrucció dutes a terme, indicis racionals d'haver-se perpetrat els fets que van donar motiu a la formació d'aquesta causa per part de l'investigat José Manuel Villarejo pel que procedeix el sobreseïment lliure (article 637.2 de la llei d'enjudiciament criminal)". Però unes línies més avall, en la part dispositiva, el jutge decreta el "sobreseïment provisional de les actuacions d'acord amb el 641.1 de la llei d'enjudiciament criminal".
Els informes
L'objectiu de De Egea, segons fonts judicials, era decretar la peça com una cosa ja jutjada, és a dir, que ja no es pogués reobrir. No devia revisar l'acte i va quedar l'empremta del seu pla. Temps després, el 27 de juliol del 2020, serà el jutge Manuel García-Castellón al reobrir la peça qui donarà compte en el seu escrit dels informes de la Fiscalia i de l'Agència Tributària. En el seu informe del 7 de setembre del 2018, al qual ha tingut accés l'ARA, la Fiscalia anunciava una investigació per delicte de suborn fora del procediment Carol i convidava l'Agència Tributària a actuar en el tema fiscal.
En el punt cinc assenyalava: "Les potencials contingències tributàries que indiciàriament revelen les converses sí que és possible que mereixin l'atenció de les autoritats tributàries i, si s'escau, es puguin derivar en el futur en les corresponents denúncies per delicte fiscal". I afegia: "En aquest sentit, els tècnics del ministeri d'Hisenda (Gestha) van emetre un comunicat el dia 12 de juliol en què manifesten que les converses publicades [entre Corinna zu Sayn-Wittgenstein] tenen prou entitat perquè l'Agència Tributària els dediqui la màxima atenció i les verifiqui".
Pel que fa a la resposta de l'Agència Tributària, que De Egea no va reflectir el 2018, va contestar en menys d'un dia dient que el rei no havia presentat la declaració del 720 sobre béns i drets a l'estranger i que no tenia constància que tingués comptes corrents a l'exterior. L'Agència Tributària no es va donar per al·ludida ni en aquesta ocasió ni en els dos anys i cinc mesos posteriors. Es va convertir en muda i sorda. Va poder obrir una inspecció. Però no ho va fer.