Epidèmia

Alemanya tanca les fronteres amb França, Àustria, Dinamarca i Suïssa

Permetrà que s’exportin mascaretes si té el subministrament propi assegurat

Un home amb mascareta a la frontera entre Alemanya I Polònia després que aquest últim país decidís tancar la frontera.
i Gemma Terés
16/03/2020
2 min

BerlínA partir de les 8 del matí d’avui, Alemanya tanca fronteres amb Àustria, Luxemburg, Dinamarca, Suïssa i França. Només podran creuar-les les persones que treballin al país veí i els transportistes de mercaderies. Ho va acordar ahir el govern de la cancellera Angela Merkel, després d’una teleconferència amb els presidents de les regions federals. El ministre d’Interior alemany, Horst Seehofer, ho va explicar en roda de premsa sense especificar fins quan s’aplicarà aquesta mesura “per reduir l’expansió del coronavirus”.

Canvi d’opinió

Davant les crítiques que Alemanya va rebre des de la Unió Europea per la introducció a principis de març de la prohibició d’exportar mascaretes i ulleres de protecció, el ministeri alemany d’Economia ha modificat lleument la seva posició: “Mentre les necessitats nacionals estiguin cobertes, Alemanya tornarà a exportar”. Amb aquest alleugeriment de les exportacions, països com Itàlia esperen poder accedir de manera més ràpida a aquests materials. Empreses alemanyes de mascaretes i d’aparells respiratoris com Dräger i Moldex no donen l’abast: han duplicat la seva producció i demanen ajuda al govern alemany per gestionar aquesta demanda desbordant i poder assegurar que centres mèdics i persones realment necessitades hi accedeixin.

En aquest sentit, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat que a partir d’ara Brussel·les haurà d’autoritzar (i per tant podrà restringir) les exportacions de material sanitari fora de la Unió Europea per garantir, d’aquesta manera, que cap país de la UE es quedi sense els recursos que necessita per fer front al coronavirus.

Altres països

Polònia, Txèquia i Dinamarca ja van anunciar que tancaven les fronteres amb Alemanya des del cap de setmana per a qui no sigui d’aquests països i exceptuant els transports de mercaderies. Turquia ha anul·lat les connexions amb Alemanya fins a mitjans d’abril, també per als ciutadans turcs, cosa que afecta la minoria més nombrosa a Alemanya, on viuen uns tres milions i mig de persones amb passaport turc, al marge dels centenars de milers de turcs ja nacionalitzats alemanys.

Els aeroports a Alemanya han reduït al voltant d’un 10% el volum de passatgers en comparació amb l’any passat, però fins ara, excepte els vols cap als Estats Units i Itàlia, i des d’aquest cap de setmana també cap a Txèquia i Polònia, l’oferta d’enllaços aeris es manté relativament normal. S’ha aixecat la prohibició nocturna de volar en alguns aeroports per facilitar el retorn de ciutadans alemanys que han quedat “atrapats” en països que han tancat fronteres o connexions.

La vida pública s’ha reduït dràsticament a Alemanya amb el tancament de locals d’oci, clubs i bars per a més de cinquanta persones. També els museus, teatres i sales de concerts estan tancats i els restaurants segueixen oberts si mantenen una distància d’un metre i mig entre taules.

Altres reaccions a causa de la propagació del brot

El judici contra Netanyahu, ajornat pel coronavirus

El judici contra el primer ministre en funcions israelià, Benjamin Netanyahu, que havia de començar demà, ha quedat ajornat fins al 24 de maig pel risc de contagi del coronavirus. El líder de l’aliança centrista Blau i Blanc, Beny Gantz, podria formar govern en les pròximes hores, ja que dos partits estan disposats a donar-li suport tot i que no ha obtingut la majoria parlamentària per posar així fi al bloqueig polític en un moment de crisi al país a causa del coronavirus.

El Marroc suspèn tots els vols internacionals

El govern del Marroc va anunciar ahir que suspèn sine die tots els vols internacionals per intentar frenar la propagació del coronavirus al país. Inicialment el país va cancel·lar els vols amb la Xina i Itàlia, després amb Espanya i altres països europeus, però ahir va optar per tancar totalment el seu espai aeri. El rei Mohammad VI va aprovar ahir un fons especial de 10.000 milions de dirhams (uns mil milions d’euros) per fer front a la crisi econòmica pel brot. Al país s’han detectat 28 casos i s’hi ha registrat un mort.

Trump vol una vacuna només per als EUA

L’empresa farmacèutica alemanya CureVac, a Tübingen, a la regió de Baden-Württemberg, va afirmar ahir que no cedirà a les pressions dels Estats Units, que pretenen comprar l’exclusivitat d’una potencial vacuna contra el Covid-19. El govern alemany va confirmar ahir que el president Donald Trump ha ofert una elevada suma a CureVac per obtenir la vacuna només per als EUA. Els científics de l’empresa investiguen una possible vacuna contra el coronavirus des del gener, conjuntament amb l’institut públic alemany Paul Ehrlich. “Esperem aconseguir aviat una vacuna efectiva, però que ajudi arreu del món”, va dir el principal accionista de CureVac, Dietmar Hopp, que es va fer multimilionari amb el desenvolupament del software SAP.

Més de 300 científics britànics critiquen la inacció del govern

Més de 300 científics i investigadors van criticar ahir el govern britànic en una carta oberta en què demanen establir “mesures de distanciament social ara” per aturar el creixement espectacular de l’epidèmia al país i “estalviar-se milers de vides”. Els científics consideren que “les que s’han pres fins ara són insuficients” i que se n’haurien d’imposar de molt més restrictives, semblants a les de l’entorn europeu. Al país hi ha 1.144 casos i s’hi han registrat 21 morts.

stats