CRISI DEL DEUTE

Alemanys, la inflació pot evitar el desastre!

"Aquest sóc jo a la redacció de l'ARA davant 
 Una pàgina 
 En blanc"
i Manel Manchón
06/05/2012
2 min

BARCELONALes frases fetes i els tòpics són sempre una sortida fàcil. Són efectives, però calen més explicacions. El Banc Central Europeu, que dirigeix l'italià Mario Draghi, no ha defugit els seus compromisos i intenta resoldre la greu crisi del deute de països com Espanya. Però el BCE no vol, ni pot, per ara, sortir de la camisa de força en què està empresonat: el seu objectiu segueix sent controlar la inflació. I és que, i ara ve la idea que es repeteix contínuament, el BCE es va dissenyar seguint les indicacions d'Alemanya i ja sabem que els alemanys no volen ni pensar en una inflació desbocada, que desperta tots els seus fantasmes del passat.

Però una inflació més alta a Alemanya -tot dependrà també del Bundesbank- podria evitar el desastre a la zona euro i, particularment, ajudar a la recuperació del creixement a Espanya. Des dels anys 80, els economistes favorables al lliure mercat han convençut la resta del món que és necessari aconseguir l'estabilitat econòmica, definida per una inflació mínima, perquè el mateix concepte d'inflació és dolent per a l'economia. I la taxa d'inflació que s'aconsella se situa entre l'1% i el 3%, segons una proposta de Stanley Fischer, exprofessor d'economia del MIT i principal economista de l'FMI entre el 1994 i el 2001. Però les experiències que han viscut molts països, com el Brasil, apunten que una taxa més elevada d'inflació també permet més creixement. "Les polítiques que volen reduir-la, quan es porten massa lluny, el que fan és frenar les inversions i, per tant, el creixement econòmic", apunta l'economista Ha-Joon Chang, professor d'economia política del desenvolupament de Cambridge, al seu llibre 23 coses que no t'expliquen sobre el capitalisme .

I The Economist ha publicat una tesi similar, tot un "missatge al Bundesbank". La idea és que Alemanya ha d'acceptar tenir una inflació més alta, per sobre del 3%, per ajudar els països perifèrics de la zona euro que, amb la rebaixa de salaris i la paràlisi econòmica, només poden créixer si el seu diferencial amb el nucli europeu, amb Alemanya, és beneficiós. És a dir, perquè Espanya pugui guanyar competitivitat, l'única manera és que Alemanya augmenti els salaris dels seus treballadors, estancats durant els últims anys. I a la vegada, segons The Economist , el BCE hauria d'abaixar els tipus i imprimir euros per comprar bons de deute sobirà.

¿Però ho tolerarà el president del Bundesbank, Jens Weidmann? Ell serà la clau per permetre o no salvar la zona euro. Altres economistes ja han dit coses similars fa mesos, com Kenneth Rogoff, execonomista en cap de l'FMI.

stats