La producció tèxtil es recupera i creix un 1,1% el 2013
La indústria deixa enrere dos anys seguits de caigudes de la fabricació, i les exportacions tornen a augmentar
BarcelonaLa revifalla de les exportacions i especialment de les importacions durant el 2013 va establir les bases d’un augment de la producció tèxtil espanyola, després de dos anys seguits de caigudes. L’índex de fabricació va repuntar un 1,1%, i el que és gairebé més rellevant: aquest increment va anar acompanyat de la tornada de les inversions, que es van estabilitzar i van deixar enrere també anys de caigudes.
Segons les dades de la Confederació de la Indústria Tèxtil (Texfor), l’augment de la producció “és un dels primers símptomes de la millora del mercat”. La base d’aquest canvi de tendència es va produir per l’elevat ritme d’importacions, que van créixer un 7%, fins als 3.442 milions d’euros, tornant així al nivell del 2011 (3.471 milions) i superant la davallada del 2012 (3.216 milions). L’increment de les importacions (un repunt del 21% en els últims cinc anys) es relaciona normalment amb un renaixement de la demanda catalana i espanyola, tot i que alguns processos tèxtils es manufacturen al mercat local però s’acaben venent als mercats d’exportació. De fet, el possible augment del consum intern és una de les esperances del sector per a aquest any. El canvi de cicle econòmic comença a ser un fet, i s’espera que, de manera gradual, aquesta millora es traslladi a les llars i al consum, remarca Texfor en un comunicat emès ahir.
Vendes exteriors vitals
Amb tot, “es preveu que per al 2014 el comerç exterior continuï sent vital”, indica la nota, que destaca que en els últims cinc anys les exportacions han augmentat un 27%, ja que han passat dels 2.659 milions del 2009 als 3.373 milions de l’any passat. L’activitat internacional de les empreses del sector va superar l’any passat, igual que en el cas de les importacions, el sotrac del 2012, un any en què les exportacions es van estancar. Així, les vendes exteriors del sector van recobrar un fort impuls del 5,2%.
El principal client de les exportacions espanyoles continua sent la Unió Europea (57%), seguida pel Marroc (19%). En aquest sentit, el lideratge europeu es consolida, ja que les vendes a la UE van créixer un 7,1% l’any passat. El Marroc va comprar un 9,6% més.
En el viatge contrari, el principal proveïdor del mercat espanyol va ser igualment la UE, que representa un 42% del total, però amb tendència a estabilitzar-se. La Xina es va situar en segon lloc, amb un 18,6%. Les compres al país asiàtic van augmentar un 11% el 2013. Tot plegat, la balança comercial (la diferència entre exportacions i importacions) del sector va mostrar un dèficit de només 70 milions el 2013.
Es frena la reducció d’empreses
El sector segueix reduint facturació i destruint ocupació i empreses. Però els registres són millors que el 2012. La xifra de negocis de la indústria tèxtil (fibres, filats, teixits, punt, catifes, tèxtils tècnics i manufactures per a la llar) va disminuir un 0,7%, fins als 4.682 milions, un percentatge que contrasta amb les caigudes dels exercicis fiscals anteriors (-5% des del 2009). Per trobar l’últim increment de facturació hem de viatjar fins al 2010.
L’ocupació va davallar un 3,2%, amb un total de 41.512 treballadors al conjunt estatal a finals de l’any passat (la disminució acumulada en els últims cinc anys és del 14,7%). La desaparició d’empreses s’ha reduït en els últims temps, tot i que se segueixen tancant companyies. En concret, l’any passat el nombre d’empreses va caure un 2,7%, que assenyala un ritme menor que el 18,4% agregat des del 2009.
El subsector de moda i confecció ha patit un retrocés més acusat, amb una davallada del 5,9% en vendes el 2013, que s’ha traduït en una reducció de l’ocupació del 7,3%. Aquesta diferència demostra l’increment de competitivitat del segment industrial.