EL SUPLENT

Un filòsof al contenidor

Barcelona construeix els primers pisos prefabricats amb contenidors marítims reciclats.
i Antonio Baños
30/08/2019
2 min

Si alguna cosa es fa a l’agost, és per un motiu ocult. Aquesta màxima val per tancar el Parlament britànic, perquè el vicepresident Aragonès faci retallades, per fitxar Neymar o per acumular uns contenidors marítims a Ciutat Vella i dir que són uns habitatges valents dins una política immobiliària social i innovadora.

M’arribo al carrer Nou de Sant Francesc, on l’Ajuntament ha decidit aplegar-hi uns contenidors per fer uns habitatges socials per a la gent de rendes més baixes, desafavorits, desafortunats... Bé, per als pobres.

Jordi Rabassa fa de regidor de Ciutat Vella pels comuns. I s’ha trobat amb la tessitura de lloar els contenidors que han fet com a pisos (de l'Ajuntament) mentre criticaven els que feien d’aula (de la Generalitat). Coses de la política. Els anomenen 'allotjament de proximitat provisional', APROP, i asseguren des del consistori que són “un nou model de construcció industrialitzada ràpida i sostenible”. Es tracta de “12 allotjaments: 8 d'un dormitori (30 m(2)) i 4 de 2 dormitoris (60 m(2))" i aniran destinats a “veïn@s del Gòtic que han estat expulsats del barri”.

Això esta bé. Si t’expulsen del barri, sempre pots tornar en 'container'. I si la pujada de lloguers t’acaba fotent fora de Barcelona sempre hi podràs tornar cada dia a treballar en Rodalies.

Al carrer Ample, a prop d’on reposen els 'contenipisos', em trobo amb la immobiliària I Live Barcelona. El seu lema és “Hablamos tu mismo idioma”, i reblen l’eslògan amb una frase terriblement provinciana: “Multilingual brokers”. Tot i els seus esforços, és obvi que no parlen el meu idioma, donat que no hi ha ni gota de català. El cas és que miro el seu catàleg per veure la comparativa amb els dos-cents i escaig euros que pagaran de lloguer els habitants provisionals dels contenidors. Tenen pisos a Ciutat Vella de 33 m(2), que és la mida d’alguns contenidors, per 179.000 euros. Un àtic al mateix carrer Nou de Sant Francesc, de 70 m(2), ja val 209.000 euros. I una mica més avall, al mateix carrer, Alamar Investments Spain ven un pis "de 100 metros amb 40 meters square" [sic] de terrassa per 179.000. El Gòtic per a qui el pugui pagar.

Un arquitecte brillant i creatiu com Santiago Cirugeda fa anys que posa el model de contenidor com a opció alternativa als dictats de la construcció tradicional. Altres països, és cert, utilitzen el contenidor com a eina, i fins i tot com a arma de subversió immobiliària, tot i que aquí s’hagi interpretat més com a submissió als poders de la ciutat. Just al costat dels contenidors s’obre la plaça de Joaquim Xirau. Víctor Robles, propietari de cinc restaurants a Ciutat Vella, m’informa que a la plaça la majoria de locals són despatxos d’arquitectes. I molts d’ells venen a la meva terrassa a veure les obres”. 'Bizarre'.

Al costat d’alguns contenidors encara es veu impresa la marca Yang Ming de Taiwan, inspirada en el filòsof neoconfucià homònim. Era un idealista que creia que la ment era la que ordenava la matèria. És la voluntat ('sí, se puede') la que fa que una pila de contenidors esdevinguin un habitatge digne. Tampoc ens hem d’atabalar: avui en dia, qualsevol cosa val per a tot. Sigui una retallada, un contenidor o un Parlament tancat.

stats