06/02/2016

Com ha arribat ‘La novia’ a l’altar dels Goya?

BarcelonaUna plaga de mosquits, una altra de rates, unes ràfegues insuportables de cerç (el vent propi de la vall de l’Ebre) que s’enduien les càmeres, el fred de les matinades a la Capadòcia... No s’ho imaginava, Alex Lafuente (Benicàssim, 1980), un dels socis de la productora catalana Get in the Picture, que fer de productor d’una pel·lícula com La novia, amb més passió que recursos, arribaria a ser tan dur. “No teníem els recursos que necessitàvem”, resumeix. Però les alegries han superat de sobres el patiment: “No és fàcil convèncer la gent perquè vagi a veure aquest tipus de cinema, necessites elements externs, fer tot el soroll que puguis i premis per aconseguir el que ha passat: que es vegi com una pel·lícula única, que no deixa indiferent a ningú i que connecta amb més gent de la que se suposaria a priori”.

La novia, una reinterpretació sensorial de l’univers lorquià de Bodas de sangre, una reinterpretació sensorial de l’univers lorquià de Bodas de sangre va començar el seu periple vital al festival de Sant Sebastià, un certamen que cada any acull el més granat de la producció espanyola que aspira a guardons, però ho va fer en una secció paral·lela fora de concurs. El que podria haver implicat que passés més desapercebuda va resultar tot el contrari, “un revulsiu per reivindicar la pel·lícula”: “Una pel·lícula com la nostra ha agradat molt al públic, però també ha polaritzat la premsa. Aquesta divisió crítica a la secció oficial hauria sigut molt més clara i no ens hauria beneficiat”. Sabent que al públic cinèfil el tenien a la butxaca, l’estratègia posterior va ser saltar de festival en festival buscant ressò mediàtic (Sitges, Sevilla, Gijón, Tarragona... fins a una dotzena de cites) i van acabar estrenant estratègicament l’11 de desembre, tres dies abans de l’anunci de les nominacions als premis Goya, esperant que sonés la flauta.

Cargando
No hay anuncios

Les nominacions als Goya 2016: 'La novia' es deixa estimar pels GoyaI va sonar: 12 candidatures als premis l’han convertida en una de les favorites més fermes a la gala d’aquesta nit, en competència amb directors més veterans com Cesc Gay, Fernando León de Aranoa i Isabel Coixet i produccions molt més cares. La novia, de fet, és la nominada a millor pel·lícula amb el pressupost més magre: 1,5 milions d’euros, infinitament per sota d’ Un día perfecto (8 milions), Nadie quiere la noche (6,3), Truman (3,8) i fins i tot l’ opera prima A cambio de nada (3). Encara que no fos la gran triomfadora -el Truman de Cesc Gay s’intueix que hi arriba fort- el premi ja se l’han endut: La novia es va estrenar fa dos mesos a 50 cinemes i aquest cap de setmana, coincidint amb els Goya, és a 130 sales de l’Estat. Fins ara l’han vist 130.000 espectadors.

La novia és el primer projecte de Get in the Picture. Mentre aixecava una distribuïdora amb tres socis (Beta Pictures), Alex Lafuente també es va associar amb Rosana Tomás i la directora Paula Ortiz per tirar endavant la seva productora. L’objectiu des d’un principi va ser un mercat global: “D’una banda, volíem fer un cinema que fos universal i exportable, que s’entengués aquí però també a fora; i de l’altra, vèiem que per uns productors independents amb un projecte arriscat com La novia era necessari buscar aliats a fora”, diu Lafuente (van aconseguir coproductors alemanys).

Cargando
No hay anuncios

El més singular és que per arribar al món no pensessin en un producte que flirtegés amb la comercialitat mainstream, sinó que confiessin en el poeta Federico García Lorca, rodant en castellà i amb Inma Cuesta com a cara coneguda. “És un cinema diferent, que a Catalunya i Espanya no es fa prou. En altres països el fan sovint i amb èxit; són les pel·lícules que arriben als festivals de Cannes i Berlín, tenen un gran recorregut internacional i són a la vegada molt representatives del lloc on es fan”.

Entrevista a Inma Cuesta: "‘La novia' és transgressora, valenta, arriscada, d’una bellesa que emociona"

Cargando
No hay anuncios

Un cop passats els Goya, començaran a vendre els drets de la pel·lícula a escala internacional, i intentaran replicar el mateix model que els ha funcionat a l’Estat. Els esperen 40 festivals internacionals. Primera estrena, a l’abril, a Grècia.

Dani Rovira presenta una gala de tres hores

Cargando
No hay anuncios

Els premis Goya celebren avui la 30a edició (22 h, TVE) amb una gala que per segon any presentarà l’humorista Dani Rovira. Està confirmada la presència del ministre de Cultura en funcions, Íñigo Méndez de Vigo, i de polítics com Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera, però Rovira ja ha avisat que mantindrà un to crític baix: “Hi haurà al·lusions al govern, però al públic no li agraden les gales polititzades”, ha dit. El president de l’Acadèmia, Antonio Resines, criticarà la pirateria i demanarà la rebaixa de l’IVA cultural. La novia, de Paula Ortiz, parteix líder amb 12 nominacions, seguida de Nadie quiere la noche, d’Isabel Coixet (9); El desconocido, de Dani de la Torre, i Un día perfecto, de Fernando León (8); i Truman, de Cesc Gay, i A cambio de nada, de Daniel Guzmán (6).