BARÇA

Bartomeu promou directius propers a Sandro Rosell per afrontar el final del seu mandat

La Directiva presentarà accions legals contra l'exvicepresident Emili Rousaud

Josep Maria Bartomeu, president del Barça
i Toni Padilla
13/04/2020
4 min

BarcelonaJust un mes després de començar el confinament que ha silenciat el Camp Nou i ha buidat la caixa del Barça, la directiva blaugrana es va veure les cares en la tercera junta feta per videoconferència. Però respecte a l'últim cop faltaven sis cares, les dels directius que han presentat la dimissió aquests últims dies. Josep Maria Bartomeu va liderar una junta directiva en què finalment es van oficialitzar els canvis que ha anat pensant les últimes setmanes amb l’objectiu d'afrontar un final de temporada en què el seu mandat tremola. I per fer-ho, es rodejarà de gent propera l’expresident Sandro Rosell.

Així, a proposta del president, la junta va aprovar el nomenament de Jordi Moix com a vicepresident econòmic i patrimonial. Moix, encarregat del projecte del futur estadi, és un dels membres de la vella guàrdia que va entrar al club de la mà de Sandro Rosell ja el 2003. Pau Vilanova, nou vicepresident institucional, i Oriol Tomàs, nou vicepresident de l’àrea comercial, són també bons amics de Rosell. Marta Plana passarà a ser la nova secretària de la junta directiva i David Bellver com a tresorer. Bellver és el darrer directiu en entrar a la junta, ja que va fer-ho fa pocs mesos, tot i que ja portava anys ajudant al club. Bellver soci de Micfootball SL, l’empresa especialitzada en l’organització d’esdeveniments esportius que organitza el torneig MIC. Bon amic de Rosell, va ser una persona fídel a aquesta familia quan l’expresident va ser dos anys en presó preventiva per unes acusacions de les quals seria exculpat. Bartomeu també va proposar que Javier Bordas passi a ser el directiu responsable del primer equip de futbol, mentre que Xavier Vilajoana s’ocuparà del futbol formatiu i del futbol femení. Els directius responsables del Comitè de Compliance seran la secretària de la junta, Marta Plana, i el tresorer, David Bellver, mentre que Joan Bladé, a banda de continuar com a responsable dels equips de bàsquet, serà el responsable del Comitè de Control i Transparència.

La directiva encara no ha anunciat el nom dels nous directius que Bartomeu vol incorporar els pròxims dies per tenir el mínim de 14 directius que exigeixen els estatuts, tot i que fonts del club afirmen que alguna d’aquestes incorporacions ja està gairebé a punt per ser anunciada aviat. Els 13 directius, un d’ells el mateix Bartomeu, van afrontar el tràmit, incòmode per tot el soroll que ha provocat, d’acceptar la dimissió dels seus sis antics companys d’aventura: Emili Rousaud, Enric Tombas, Maria Teixidor, Silvio Elías, Jordi Calsamiglia i Josep Pont. Des de dins de la junta algunes veus admeten que cadascun dels sis casos es valora d’una manera diferent, ja que alguns han marxat en silenci, altres amb comunicats conciliadors i un d’ells, Emili Rousaud, atacant la gestió de Josep Maria Bartomeu.

Acció penal contra el Sr. Emili Rousaud

De fet, a la junta s'ha decidit "interposar la correspondent acció penal" contra Rousaud, que va dir que algú havia posat la mà a la caixa en el cas Barçagate. El comunicat del club afirma que "davant les greus i infundades acusacions formulades pel senyor Emili Rousaud, la junta directiva nega categòricament qualsevol acció susceptible de ser qualificada de corrupció i, en conseqüència, ha acordat interposar la corresponent acció penal. El Barça no pot tolerar acusacions que perjudiquen greument la imatge de la institució. L’acció penal que s’interposarà és en defensa de l’honorabilitat del club i dels seus treballadors. D’altra banda, aquestes manifestacions es van realitzar sabent de l’existència d’una auditoria en curs que ha de posar el punt final a aquesta qüestió".

L’entorn de Bartomeu recorda que les dimissions van arribar perquè el president va explicar a la major part dels sis directius que ja no els volia al seu costat. Les versions, però, difereixen. Des del club s’acusa alguns dels assenyalats de criticar els jugadors, fet que nega Rousaud, que afirma que tot plegat és conseqüència del cas Barçagate, ja que ell va ser de les veus més crítiques. Segons Rousaud, Bartomeu prefereix encarar uns mesos clau sense veus dissidents. Mesos clau en part per la situació econòmica, cada cop més complicada per culpa de l’impacte del covid-19 en uns pressupostos amb poc marge de beneficis i per l’ombra allargada del Barçagate.

Malgrat que Price Waterhouse Coopers, l'empresa encarregada de fer l’auditoria que investiga el cas, va negar haver acabat la seva feina, Rousaud ja va dir que aquesta auditoria demostraria que la informació publicada per la cadena SER era certa. És a dir, que el Barça va mentir quan ho va negar públicament tot. Segons la SER, de fet van ser sis les empreses contractades per a serveis de monitorització de les xarxes, empreses que van treballar per a sis departaments diferents del club (La Masia, el Barça Innovation Hub, Actius Digitals, patrocinis, Mitjans de Comunicació i la Fundació FCB) sempre amb factures inferiors als 200.000 euros per evitar haver de justificar els encàrrecs a la comissió de seguiment, encarregada d’analitzar cada pagament fet per un import superior a aquesta xifra.

El Barça va insistir a la junta que "considera que la gran virtut de l’auditoria encarregada a una empresa de gran prestigi com PWC és que haurà fet un estudi total de totes les qüestions relatives a aquests serveis, que determinarà la correcció o no dels serveis contractats i, sobretot, que determinarà l’existència o no de conductes individualment determinables que hagin pogut perjudicar el club. La junta directiva ha acordat que, un cop completada l’auditoria, "n’analitzarà el contingut i les conclusions que se’n derivin, n’informarà públicament i prendrà les decisions i adoptarà les mesures que corresponguin, en funció del seu resultat final".

stats