Calderón de la Barca visita el Paral·lel

Calderón de la Barca visita el Paral·lel
i Santi Fondevila
22/05/2019
2 min

Barcelona‘El gran mercado del mundo’

TEATRE NACIONAL 15 DE MAIG

El TNC va començar la temporada a la Sala Gran amb un espectacle popular que volia reivindicar Santiago Rusiñol. Es tractava d’una obra menor de caràcter satíric que Jordi Prat i Coll va condimentar amb molta música pel davant i pel darrere, i fins i tot amb el sorteig d’un pernil ( Els Jocs Florals de Canprosa ha merescut el premi Ciutat de Barcelona i el recent premi Max). Per tancar la temporada, Xavier Albertí ha triat un acte sacramental de Calderón de la Barca poc representat però que en el seu temps va ser molt popular. El director del TNC l’ha embolcallat d’accions musicals i d’un preciós vestuari (Marian García Milla) per fer-lo més digerible i amè, tot i que sense pernil.

L’obra de Calderón és un conte moral en el qual un pare de família decidirà a quin del seus dos fills deixa l’herència, i amb ella la mà de la jove i bella Gracia. Abans de fer-ho els enviarà al gran mercat del món perquè comprin el que més els agradi. El noi bo es quedarà la Humilitat i la Fe i rebutjarà les temptacions de la Culpa, mentre que el dolent s’entendrà amb la Supèrbia, la Lascívia i l’Heretgia. Unes i altres són al·legories amb parada al mercat.

Diria que Albertí s’ha contingut en el primer acte per fer el plantejament de l’obra, però de mica en mica ha deixat brollar la imaginació, que, com la ironia, no cotitzava en aquest mercat, puntuant el vers, molt ben dit per la companyia mixta del TNC i la Compañía Nacional de Teatro Clásico, amb tonades dignes del Paral·lel. Des d’un tango (Mont Plans) a la rumba dels gitanos (Oriol Genís) tot passant per la cançó popular per arribar a un grande finale simbolista amb la popular i vella cançó Il mondo (1965), dels italians Jimmy Fontana i Carlos Pes, que acompanya una sorprenent pietà sota una creu lluminosa.

Com passava en l’espectacle de Prat i Coll, en aquest els condiments són més atractius i gustosos que el tall, per bé que el vers de Calderón tingui moments de joiosa filigrana.

stats