INSTITUCIONS

La Cambra crea un consell assessor amb deu economistes estrella

Mas-Colell, Galí, Casasnovas o Garcia-Milà, entre els membres

La Cambra crea un consell assessor amb deu economistes estrella
i àlex Font Manté
07/12/2019
3 min

BarcelonaEl degoteig de canvis a la Cambra de Comerç de Barcelona viurà un nou capítol en els pròxims dies amb la creació d’un nou consell assessor per al seu servei d’estudis. Aquest òrgan substituirà la Taula de Política Econòmica, que tradicionalment reunia una vintena de persones entre les quals hi havia acadèmics, empresaris i representants d’institucions, des del Port fins a la Fira passant per les escoles de negocis. Ara aquesta taula ha desaparegut i serà substituïda pel nou consell, que estarà integrat únicament per acadèmics, segons expliquen diverses fonts a l’ARA.

En principi, el consell estarà format per deu economistes, entre els quals hi haurà personalitats com Andreu Mas-Colell, Jordi Galí, Guillem López Casasnovas o Teresa Garcia-Milà, que anteriorment ja havia format part de la Taula de Política Econòmica. També hi haurà altres noms menys coneguts per al gran públic, com els d’Ada Ferrer o Elisabet Viladecans. La resta d’integrants se sabran en els pròxims dies.

El consell assessorarà el gabinet d’estudis de la Cambra i la intenció serà blindar el seu prestigi. Les aportacions dels seus integrants enriquiran els informes que elabora la institució abans que es presentin, però al mateix temps el consell també valorarà la conveniència d’elaborar els informes que se li plantegin al servei d’estudis.

Segons una veu, la Taula anterior no era exclusivament tècnica. La intenció és que ara sí que ho sigui, malgrat que els guanyadors de les últimes eleccions de la Cambra hi van concórrer amb l’Assemblea Nacional Catalana. “El nou consell és estrictament acadèmic perquè és el que és més útil”, diuen les persones consultades. La constitució del consell es farà divendres que ve després de la presentació d’un estudi sobre l’impacte econòmic del dèficit d’inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya.

El gabinet d’estudis de la Cambra de Barcelona és un dels actius més preuats d’aquesta institució i, de fet, era una de les poques coses en què coincidien els diferents candidats que es van presentar a les eleccions celebrades la primavera passada. En les primeres entrevistes després de guanyar per sorpresa aquells comicis, la cara visible de la candidatura guanyadora, Joan Canadell, va defensar “l’excel·lent servei d’estudis de la Cambra”. Amb tot, algunes veus creuen que no serà sobrer dotar el gabinet d’estudis d’aquest consell per reforçar el seu prestigi i garantir que no hi hagi biaixos polítics.

Aquests canvis en el departament d’estudis de la Cambra se sumen als que també va introduir la principal patronal catalana, Foment del Treball, que ha reforçat aquesta àrea des de l’últim canvi de president.

El nou ‘think tank’ de Foment

Foment, una entitat tradicionalment molt conservadora, ha creat el think tank Institut d’Estudis Estratègics, des del qual ha obert la porta a apujar els salaris i, fins i tot, a estudiar la viabilitat d’implantar la renda bàsica universal. “No proposem una renda sinó obrir el debat”, explicava el mes passat Jordi Alberich, coordinador del think tank. De tota manera, el simple fet d’abordar el debat ja és revolucionari per a Foment.

Aquesta mateixa setmana, Josep Sánchez Llibre, president de Foment, explicava a l’ARA el motiu d’aquest gir, i argumentava que si no es troba la manera de reduir les desigualtats que ha creat l’última crisi, “això impulsarà els populismes” i, en últim terme, “aquí s’acaba el capitalisme”.

stats