Cinema
Misc21/01/2021

El cinema entra en campanya: les entitats audiovisuals reclamen als partits 10 mesures per potenciar el català

La Plataforma per la Llengua denuncia la precarietat del cinema i la televisió en català

Xavi Serra
i Xavi Serra

BarcelonaEl sector audiovisual es mou per fer sentir la seva veu en les pròximes eleccions catalanes. L'Acadèmia del Cinema Català, la Plataforma per la Llengua i el Clúster Audiovisual de Catalunya impulsen un decàleg de mesures perquè els partits polítics les incorporin als seus programes per a les eleccions catalanes amb l'objectiu que el pròxim Govern reverteixi la situació de precarietat del sector. L'acció reivindicativa inclou una sèrie de vídeos en què professionals catalans del cinema i la televisió com Ventura Pons, Sergi Belbel, Neus Ballús o Roger Coma reclamen el seu dret a exercir la seva feina en llengua catalana. Els materials vinculats a la campanya es penjaran en aquesta web.

El decàleg de mesures ha sigut presentat aquest dijous a la Filmoteca de Catalunya i es concreta en 10 objectius amb mesures legislatives, sobre finançament públic i d'organització de la Corporació de Mitjans Audiovisuals. Per començar, es reclama augmentar el finançament de l'audiovisual a 60 euros per ciutadà a l'any per aproximar-lo als estàndards europeus de països com Dinamarca, que hi dedica 100 euros a l'any per ciutadà.

Cargando
No hay anuncios

També es demana donar compliment a les obligacions lingüístiques de la llei del cinema aprovada pel Parlament, garantint l'accés lingüístic en català a les còpies digitals i, en paral·lel, actualitzar la legislació de l'audiovisual i del cinema amb una nova llei i acordar "la transposició" de la directiva europea de l'audiovisual de manera que doni marge competencial a la Generalitat.

Les plataformes, peça clau

Les plataformes són objecte d'atenció especial en el decàleg. Una mesura exigeix al Govern que impulsi l'oferta de doblatge i subtitulació al català de sèries i pel·lícules en les plataformes online, tot denunciant que a finals del 2019 només hi havia quatre títols en català a Netflix, malgrat que 331 tenien una versió en català, doblada o subtitulada. Alhora, es reclama l'acció de la Generalitat per atreure les plataformes digitals a Catalunya i crear "un gran nucli audiovisual amb platós i un parc tecnològic".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al panorama mediàtic, es demana revisar la llei de la CCMA i el seu llibre d'estil per reforçar la normalització del català, crear un canal juvenil de TDT i multiplataforma en català i recuperar el departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. També la creació d'un òrgan de coordinació de l’audiovisual i mitjans de comunicació en què hi siguin representats els territoris català, valencià i balear.

Al decàleg s'hi han adherit també associacions com Catalunya Film Festivals, GAC (Guionistes Associats de Catalunya), PAC (Productors Audiovisuals de Catalunya), PROA (Productors Audiovisuals Associats) i l’AADPC (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya).