Canviar la majoria i ‘afinar’ l’empresonament
PeriodistaL’operació de control de danys del PP va començar abans que es fes pública la sentència de la trama Gürtel, però ahir es va accelerar. El retard en el vot particular del magistrat Ángel Hurtado, que va arribar un cop aprovats els pressupostos, va ser una de les fites de l’operació. Divendres passat, dia 25, s’havia de concretar la segona fase, amb la decisió de Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), de denegar el permís al magistrat José Ricardo de Prada, en serveis especials a l’Haia des del 23 d’abril, per assistir a la vista de mesures cautelars d’ahir.
Però Lesmes no va poder reunir tots els membres de la comissió permanent. I encara que va voler fer-ho per via telefònica, la vocal Concha Sáez va aconseguir dissuadir-lo. L’objectiu era canviar la majoria del tribunal que havien format els magistrats Julio de Diego i José Ricardo de Prada. Aquest últim va sol·licitar ser habilitat per prendre part en la sala que s’encarregaria de corregir errors, dictar actuacions d’aclariment i resoldre mesures cautelars, i ahir el CGPJ l’hi va denegar. Lesmes va haver de forçar l'exclusió del magistrat De Prada utilitzant el seu "doble vot" o vot de qualitat per desempatar la votació.
La defensa d’un PP tenallat pel “sistema de corrupció institucional” que reflecteix la sentència va tenir un gran cost per a Lesmes. A la Moncloa el van culpar els dies previs al 26 de juliol del 2017, data de la declaració testifical de Mariano Rajoy en el judici de la Gürtel, per no haver mogut ni un dit per impedir-la. Ara havia de complir costi el que costi. La proposta de denegar el permís a De Prada -per modificar la majoria del tribunal- va obtenir quatre vots a favor -Lesmes, Juan Manuel Fernández, José María Macías i Juan Martínez Moya- i quatre en contra -Sáez, Rafael Mozo, Fernando Grande-Marlaska i Pilar Sepúlveda-. El fet que Grande-Marlaska s’oposés a la maniobra no deixa de ser significatiu, perquè és l’expresident de la sala penal de l’Audiència Nacional, el tribunal en el qual s’ha jutjat el cas Gürtel.
El camí que ahir Lesmes va aplanar al CGPJ es va completar després a l’Audiència Nacional. María José Rodríguez Dupla, presidenta de la secció segona de la sala penal, va substituir De Prada, i amb Hurtado, que havia tornat a agafar protagonisme, va camí de formar la nova majoria. La tensió entre Hurtado i Dupla, d’una banda, i De Diego, de l’altra, va fer saltar espurnes en alguns moments de la vista d’ahir. “Feu el que vulgueu”, va contestar De Diego quan la presidenta li va preguntar si, com demanava Bárcenas, la sessió passava a ser a porta tancada. Dupla va ordenar aturar la retransmissió i va demanar als periodistes que sortissin, comprant així tots els arguments de la defensa Al final de la vista, Hurtado, dempeus, va apuntar alguna cosa a De Diego, que li va deixar anar: "No tornis a dirigir-me la paraula en la teva vida".
La sala va enviar ahir a presó Bárcenas, Guillermo Ortega i Alberto López Viejo -als quals va autoritzar a sortir a dinar durant dues hores, per a sorpresa de les fiscals Concha Sabadell i Concha Nicolás- i va anunciar que resoldria les altres peticions de la fiscalia demà. Entre les presons demanades i no concedides ahir hi ha les de Jesús Sepúlveda (14 anys de presó) i Rosalía Iglesias (15 anys). La impressió és que no hi haurà més mesures de presó i que s’imposaran fiances i altres cautelars.