29/04/2018

Una carta per acabar amb una discriminació

Barcelona“Em dic Mar Balcells i soc jugadora del Bàsquet Ateneu Montserrat”. Així comença una carta que denuncia una discriminació que pateix l’esport femení. “Com sabeu, a Segona Catalana femenina només ens arbitra un àrbitre, fet que entenc perfectament. Ara bé, a Segona i Tercera masculines els en xiulen dos. Quan vaig assabentar-me’n, vaig sentir-me molt dolguda, decebuda i humiliada. No vaig entendre aquesta discriminació tan flagrant només pel fet de ser dones”, avança.

Les discriminacions de gènere acostumen a estar tan interioritzades que sovint passen desapercebudes per a la majoria. La Mar considera que cal mobilitzar-se, primer per fer-les visibles i després per erradicar-les. “Crec que si ningú fa aquests passos les coses no milloren. Hem d’intentar canviar el que penso que és una injustícia. No hi estic d’acord, i les dones ens mereixem alguna cosa millor”, assegura la jugadora, que el 20 d’octubre va enviar un correu electrònic a la Federació Catalana. “Els vaig dir que si la meva proposta era omesa o desestimada, estava disposada a emprendre accions legals”. La reivindicació va ser escoltada. Joan Fa, el president de la FCBQ, li va expressar el seu acord. “Estic contenta perquè la meva carta ha sigut atesa, però no crec que esperar aquest temps indeterminat sigui la millor opció”, diu la jugadora, que demana suports per visibilitzar el tema. El CB Calella ha estat un dels primers clubs a afegir-se a la seva demanda, però Balcells no en té prou i les diferències físiques no la convencen. “Soc conscient que el bàsquet masculí i el femení són molt diferents. És una qüestió anatòmica, però això no hauria de ser excusa per allargar aquesta discriminació”, diu la jugadora del BAM, un club del barceloní barri d’Hostafrancs fundat l’any 1928 que actualment compta amb 20 equips de bàsquet. La Mar té clar el seu objectiu: “Hem d’aconseguir que aquest problema passi a ser una prioritat i no sigui oblidat”.

Cargando
No hay anuncios

Pocs esports poden competir amb el bàsquet pel que fa a la importància de l’empremta femenina i és per això que cal erradicar aquesta anomalia anacrònica dels àrbitres. “Crec en un món sense cap mena de discriminació per motius de sexe, de raça o de classe. És per això que si tots ens unim i lluitem pels drets que com a dones ens mereixem podrem construir un món millor. Per les dones que han patit. Per les que hi som. I les que vindran”, resumeix Balcells.