Misc15/03/2016

El deute autonòmic, sense control

La falta d’un nou finançament dispara l’endeutament, amb el País Valencià i Catalunya al capdavant

Xavier Grau / àlex Font Manté
i Xavier Grau / àlex Font Manté

BarcelonaA falta d’un nou model de finançament, el deute autonòmic va seguir sense control durant el 2015. Així ho revelen les dades publicades ahir pel Banc d’Espanya. En concret, el deute de les autonomies es va disparar un 10% l’any passat mentre que el deute públic del conjunt de les administracions ho va fer menys de la meitat, quasi un 4%. El model de finaçament s’hauria d’haver revisat el 2014, però el govern de Mariano Rajoy va decidir ajornar-lo 'sine die' i a hores d’ara encara no se sap quan es modificarà. En total, el deute públic d’Espanya es va situar en 1,08 bilions, equivalents al 99% del PIB.

El País Valencià, amb un deute del 41% del seu PIB, es va mantenir com la comunitat amb un passiu més gran en relació a la mida de la seva economia. En nombres absoluts, però, Catalunya va seguir sent la que deu més diners: 72.200 milions, un 12,1% més que un any enrere. En total, el deute de la Generalitat de Catalunya equival al 35,3% del seu PIB. De totes formes, la comunitat on més va augmentar el passiu va ser Madrid, on va créixer un 12,2%, tot i que la comunitat de la capital espanyola és la menys endeutada de totes.

Cargando
No hay anuncios

Durant la crisi, el deute de Catalunya s’ha multiplicat per 4,5 cops. L’any 2007, just abans de l’inici de la crisi, la Generalitat devia 15.770 milions d’euros, l’equivalent al 7,8% del PIB, mentre que al tancament del 2015 aquesta xifra ja superava els esmentats 72.200 milions.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes dades mostren exclusivament el deute de les administracions autonòmiques. Però a aquesta xifres cal sumar-hi el deute de les empreses públiques. En el cas de Catalunya, les empreses participades per la Generalitat van acumular un deute de quasi 2.400 milions, 400 menys que un any enrere. Aquesta és una de les poques bones notícies que contenen les dades: el deute de les empreses públiques catalanes va baixar per sisè any consecutiu. Des del seu punt àlgid, quan estava en 5.600 milions l’any 2009, aquesta xifra s’ha retallat a més de la meitat. El deute acumulat entre la Generalitat i les seves empreses públiques suma prop de 74.700 milions.

La segona comunitat amb més deute corresponent a empreses públiques va ser Madrid, amb 1.829 milions d’euros al tancament del 2015, la qual cosa suposa un augment de 89 milions respecte a un any abans.

Cargando
No hay anuncios

El ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, ha presumit que, per primera vegada durant la crisi, el deute públic espanyol va caure en relació al PIB, en passar del 99,3% del 2014 al 99% de l’any passat. No obstant, José García Montalvo, catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra, destaca que aquest canvi és deu a dos factors: d’una banda, a la bona evolució de l’economia espanyola, que va fer créixer el PIB. I de l’altra, a l’efecte que va tenir la revisió de la manera com es calcula el PIB. El 2014 es van començar a computar factors com l’R+D, la prostitució o el tràfic de drogues, fet que va fer créixer el producte interior brut i, per tant, van reduir la ràtio d’endeutament sobre el PIB.

“Sense aquesta regularització del 2014 el deute superaria el 100% del PIB”, indica Montalvo, a qui també li crida l’atenció el desfasament de les comunitats autònomes, que van superat de molt el deute previst. Per contra, els ajuntaments van reduir el seu deute i el van situar en 36.800 milions, un 4% menys que un any abans.

Cargando
No hay anuncios

El professor García Montalvo també destaca la importància dels actuals tipus d’interès, que permeten a Espanya col·locar deute públic entre els inversors a tipus negatius, és a dir, que els inversors paguen per prestar diners a l’Estat en comptes de cobrar. Segons aquest expert, això fa que el deute públic sigui “més sostenible”. “Si els tipus d’interès fossin els de fa dos o tres anys, de cap manera s’hagués mantingut el deute per sota del 100% del PIB”, ha indicat. Per tant, segons García Montalvo, amb la perspectiva que aquest període de tipus negatius sigui una mica llarg, és previsible que el deute públic espanyol pugui estabilitzar-se.

Madrid, ciutat més endeutada

Cargando
No hay anuncios

Les dades publicades pel Banc d’Espanya també donen informació del deute de les principals capitals de província. Entre elles, Madrid seguia sent, com ho és tradicionalment, la més endeutada de totes malgrat haver reduït l’endeutament en 1.169 milions d’euros el darrer any, a tancament del 2015 pujava a 4.767 milions d’euros.

Barcelona és una ciutat amb un deute molt inferior, ja que al tancament del 2015 se situava en 836 milions d’euros, 142 milions menys que un any abans.