Misc11/12/2020

El CCCB el 2021: Mart, ciència-ficció i ecofeminisme

El centre vol ser més inclusiu i deixar de ser un "temple de cultura" per ser "una cruïlla de mons"

Antoni Ribas Tur
i Antoni Ribas Tur

BarcelonaEl Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) aprofundirà al llarg del 2021 els seus vincles amb el seu entorn més pròxim, al Raval, i alhora buscarà respostes a les vicissituds del present en universos aparentment llunyans com el planeta Mart i la ciència-ficció. La directora del CCCB, Judit Carrera, vol que el centre sigui "més obert i inclusiu": "Volem deixar de ser un temple de cultura per ser una àgora i una cruïlla de mons", subratlla.

Un dels objectius del CCCB per al 2021 és convertir-se en un pol de referència a Catalunya per avaluar críticament i des de les humanitats els avenços científics i tecnològics. "Volem treure els avenços científics dels laboratoris", subratlla Carrera. Dins d'aquesta línia engeguen el programa ALIA, que suposa "una aliança permanent amb institucions científiques catalanes", que arrenca amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i l’Institut de Salut Global, i que inclourà residències artístiques, projeccions, cicles de conferències i programes educatius i de ciència ciutadana. Un altre tret distintiu serà que la ciència-ficció impregnarà tota la programació com un recurs per trobar respostes a les convulsions del present, i serà la protagonista de la pròxima edició del festival literari Kosmopolis, que es farà al juny.

Cargando
No hay anuncios

La primera exposició que obrirà les portes serà Mart. El mirall vermell (del 24 de febrer a l'11 de juliol). Estava prevista per a aquest any però va quedar ajornada per la pandèmia. Com diu Carrera, la mostra abordarà el Planeta Vermell des de diversos punts de vista: des dels "mitològics" fins als interessos geopolítics actuals que en fan un "planeta B" i "un mirall del nostre planeta ferit". A continuació obrirà les portes Ciència fricció. Viure entre espècies companyes (del 8 de juny al 28 de novembre), sorgida d'un projecte del Jeu de Paume inspirat en l'obra de l'ecofeminista Donna Haraway: "És una crítica a la jerarquia entre espècies i l'excepcionalisme antropocèntric i una invitació a imaginar formes de convivència alternatives amb les altres formes de vida del planeta".

Cargando
No hay anuncios

Al llarg de la seva trajectòria, el CCCB ha experimentat amb els formats de les exposicions. El 2021 tornarà a fer-ho amb una nova col·laboració amb la companyia teatral Rimini Protokoll i el Grec a Urban nature (de l'1 de juliol al 19 de setembre), on es difuminaran els límits d'una mostra i els d'una obra teatral per abordar el futur de les ciutats a través de set testimonis reals. "Convida els visitants a fer un exercici d'empatia i posar-se en la pell de l'altre". També han engegat un projecte audiovisual titulat Simfonies de ciutat en què diferents cineastes donaran la seva visió de la ciutat.

L'ultima exposició de l'any serà La màscara mai menteix (del desembre del 2021 al maig del 2022), comissionada per l'assagista Servando Rocha. Com diu el cap d'exposicions del CCCB, Jordi Costa, el recorregut es pot resumir com "un viatge del Ku Klux Klan a Pussy Riot". "No abordarà la màscara des del punt de vista antropològic sinó com un instrument polític –explica Costa–. Han fet servir la màscara diversos activismes. I ara anar emmascarat s'ha convertit en una forma insòlita de ser solidaris".

Cargando
No hay anuncios

El pressupost del centre per al 2021 serà de 10,8 milions d'euros, un 4% menys que aquest any. Com diu Carrera, esperen salvar aquest dèficit amb una aportació extraordinària de la Diputació de Barcelona a partir del mes de març. L'impacte del covid també ha obligat a postposar la programació. S'ha intentat mantenir el màxim dels projectes, però el festival Primera Persona que no es va fer no es recuperarà i serà una publicació. "La programació del 2021 estava planejada abans del confinament i tot el que ha passat ha deixat el seu rastre en els projectes futurs", afirma Jordi Costa. A patir d'ara cada exposició tindrà un acompanyament específic a la web del centre. "Els dos primers trimestres de l'any encara seran complexos, però hem fet un aprenentatge durant aquests mesos", diu Carrera. Per donar suport als artistes han engegat alguns projectes, entre els quals hi ha els Laboratoris eh!, on Fito Conesa, Mireia Sallarès i Nancy Garín treballaran durant un any amb joves d'entre 18 i 25 anys.