Per què encara no hi ha acord a la cimera de Palau? Guia per saber on és cada partit
Les forces del 9-N tenen prioritats i ritmes diferents, però tampoc volen ser protagonistes del trencament de la unitat
BarcelonaMés de tres hores de cimera al Palau de la Generalitat no han estat fins ara suficients aquest divendres per atansar posicions entre els partits partidaris de la consulta sobiranista del 9 de novembre. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha afirmat que estan d'acord que es voti i volen que el Tribunal Constitucional decideixi ja què fa amb la suspensió. Però també, i aquesta és la clau de la discrepància, volen fer "una anàlisi exhaustiva de com garantir en les millors condicions la convocatòria". És a dir, de com fer la consulta encara que el TC mantingui el veto a l'espera de dictar sentència definitiva. De fons, el desig de tots de mantenir la unitat i el temor, evident, que trencar la baralla perjudiqui qui ho faci i també l'escenari d'unes eventuals plebiscitàries aquest hivern.
Aquestes són les posicions dels partits:
CiU: El desig de Mas és fer la consulta, però també mantenir la unitat i poder encarar amb possibilitats d'èxit les plebiscitàries si s'arriba a l'acord que no és impossible votar amb garanties el 9-N. Després del veto del TC el dilluns, el president va decidir dimarts suspendre els preparatius del 9-N a l'espera de la reunió, però ha fet alguns gestos com la signatura del decret de nomenament de la comissió de control de les consultes. Mas té la responsabilitat de preservar l'autogovern –l'executiu espanyol ha amenaçat fins i tot de suspendre l'autonomia– i també els funcionaris, que poden ser inhabilitats si obvien la providència del TC. Això ho ha de fer compatible amb la demanda dels seus socis que se celebri la consulta, que només tindrà garanties si la lidera el Govern. Dins la federació els consellers d'Unió, Joana Ortega i Ramon Espadaler, que com a responsables de Governació i Interior tenen molt a veure amb el dispositiu logístic, són més prudents, i aquest estiu havien vinculat la celebració del 9-N al vistiplau del TC.
ERC: Els republicans són conscients que només el Govern pot fer prosperar la consulta i la seva prioritat, afirmen sempre, és "salvar el 9-N" tot i que són conscients de les dificultats logístiques i legals que hauria d'afrontar Mas. Els republicans volen que l'executiu exhibeixi fermesa i obviï les resolucions del Tribunal Constitucional i fins i tot han ofert funcionaris per fer-ho. Junqueras sap que no es pot permetre un desacord amb Mas perquè el fracàs també el penalitzaria a ell. De fons, l'escenari de les plebiscitàries d'immediat que el president de la Generalitat ha apuntat si no hi ha acord. Mas ha temptejat el líder d'ERC en diverses trobades, però aquest condiciona els acords a comprometre una declaració unilateral d'independència i a arribar "fins al final" amb el 9-N.
ICV-EUiA: Els ecosocialistes han anat afinant la seva posició, com la resta de partits. A l'espera que les seves bases ratifiquin l'aposta per votar sí a la primera pregunta i donar llibertat de vot a la segona, la formació de Joan Herrera no ha defensat en els darrers mesos la desobediència. Afirma que cal seguir desplegant la llei però sense afectar tercers, com funcionaris o empreses. És conscient, però, que aquest marge pot estar ja esgotat amb el nomenament dels membres de la comissió de control i intenta buscar altres dreceres. Defensa mantenir la unitat com a mínim fins que el TC respongui les al·legacions, cosa que no té necessitat de fer. No se sent interpel·lat per la gran coalició a les plebiscitàries que estudien Mas i Junqueras. Preferiria un pol d'esquerra alternativa amb Podem, Guanyem i el Procés Constituent.
CUP: Aposta obertament per reprendre tots els preparatius del 9-N i obrir el camí de la desobediència. Ha demanat explicacions a Mas per aturar-los sense consens previ i avui fins i tot es plantejava abandonar la reunió i desmarcar-se. Consideren que, passi i el que passi, cal treure les urnes i desafiar l'estat, si convé en un escenari de conflicte. Han cridat a mobilitzar-se al carrer. Consideren que només així es podrà aconseguir la comunitat internacional faci algun gent que estovi Rajoy. De les plebiscitàries no en volen ni parlar, no és el seu escenari.