El City, expulsat de la Champions durant dos anys per superar el 'fair play' financer
La sanció és a partir de la temporada vinent, i haurà de pagar 30 milions de multa addicionals
BarcelonaEl Manchester City haurà d'estar dos anys sense poder jugar la Champions League. La UEFA ha sancionat el club que actualment entrena Pep Guardiola per haver sobrepassat el fair play financer i li imposa, addicionalment, una multa de 30 milions d'euros. Així, el City no podrà jugar a Europa els cursos 2020-21 i 2021-22, però sí que podrà acabar aquesta temporada, en què està classificat per als vuitens de final, eliminatòria en la qual jugarà contra el Reial Madrid. El club anglès ha reaccionat amb un comunicat en què no accepta la sanció i anuncia que presentarà un recurs al Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS).
L'entitat, actualment en mans del xeic Mansour, ha estat declarada culpable per la Cambra d'Adjudicacions de la UEFA per haver "comès infraccions molt greus en les regulacions de llicències i en les relatives al 'fair play' financer". Aquest organisme considera provat que, almenys "entre el 2012 i 2016, havia exagerat el benefici dels seus patrocinadors en les informacions transmeses a la UEFA". És a dir, que els contractes de publicitat no corresponien al valor de mercat sinó que estaven per sobre. D'aquesta manera, inflant els ingressos, aconseguia trampejar el joc net financer i obtenia més recursos per poder fitxar jugadors o ampliar el límit salarial de l'equip.
En el comunicat, la UEFA no dona més detalls sobre la sanció, a l'espera de si el club decidia finalment presentar el recurs al TAS. Una decisió que el City anunciava ràpidament, per la qual cosa "les explicacions es donaran un cop hi hagi una resolució d'aquest organisme", deia el text.
La resposta del City a la notícia ha estat enèrgica, amb un comunicat en què ha explicat que està "decebut però no sorprès" per aquesta decisió de la UEFA, i ha denunciat que tot el procés es fes a través de l'organisme futbolístic europeu i no "amb un organisme independent que pogués tractar el tema de manera imparcial". "Bàsicament, es tracta d'un cas iniciat per la UEFA, processat per la UEFA i jutjat per la UEFA", afegeix el text, per argumentar el recurs al TAS. De fet, el club ja havia presentat feia uns mesos una queixa al TAS –que havia estat validada– per la manera com la UEFA havia estat tractant el seu cas, "amb filtracions constants i interessades".
Amb aquesta sanció, i a l'espera del que pugui dir el TAS, s'acaba una investigació que va començar arran de la publicació, a Der Spiegel, el novembre del 2018, d'uns documents en què s'explicava una trama per inflar aquests ingressos. Pocs dies després la UEFA confirmava que havia demanat més informació per començar a estudiar-la. En els papers de Football Leaks no només sortia esquitxat el City, sinó també el París Saint-Germain. La UEFA va obrir una investigació en tots dos casos, però l'equip francès es va salvar d'una possible sanció al març, quan el TAS li va donar la raó i va tancar definitivament l'expedient per irregularitats.
En el cas concret del City, Der Spiegel desvelava que el patrocini de la companyia Etihad Airlines, principal patrocinadora del club amb un contracte de 68 milions anuals, per promocionar la samarreta, l'estadi i l'acadèmia, no seria una publicitat real sinó un ingrés dels propietaris per blanquejar el compte de resultats. De fet, assegurava que una part d'aquests diners haurien arribat a través d'una de les empreses del xeic Mansour: Abu Dhabi United Group.
Durant l'any i mig que ha durat el procediment, el City sempre ha estat defensant la seva innocència i ha considerat "robats i fora de context" els papers publicats per la revista alemanya. Igual com el TAS va salvar el PSG, ara el City s'aferra a aquest tribunal per poder participar a Europa les dues temporades vinents. La decisió es prendrà a Lausana.