Coca de Sant Joan, com preparar la millor? Recepta del pastisser Èric Ortuño, de L'Atelier
Us expliquem com fer la clàssica de crema i també la de cireres
18/06/2021
2 min
El pastisser Èric Ortuño, de L'Atelier de Barcelona, explica com preparar a casa la coca de Sant Joan clàssica, amb crema pastissera, i com fer també la de cireres. Ortuño segueix una recepta familiar, de l'àvia dels seus fills, i la fa amb massa mare.
Coca de Sant Joan (de crema i amb cireres de Miravet)
Ingredients per a 2 coques de 800 grams cada una
Per preparar la massa mare
- 125 g de farina
- 80 ml d'aigua
- 25 g de llevat
Per a la massa de la coca
- 375 g de farina
- 110 g de llet
- 85 g de sucre
- 2 ous
- 4 g de sal
- 75 g de mantega
- 75 g de cireres de Miravet
Per a la crema
- 1/2 litre de llet
- 40 g de midó
- 100 g de sucre
- 1 beina de canyella
- 1 pell de llimona
- 4 rovells d’ou
Elaboració
- Prepareu la massa mare barrejant la farina, el llevat i l’aigua. Amasseu-la durant cinc minuts fins que estigui ben pastada, com una bola. Deixeu-la fermentar, tapada, durant una hora, fins que dupliqui el volum.
- Al cap d'una hora, afegiu-hi la farina, la sal, el sucre, els dos ous i, a poc poc, la llet. Aneu-la amassant. Quan estigui ben pastada, afegiu-hi la mantega, i torneu-la a pastar.
- Un cop la massa està ben pastada i elàstica, deixeu-la reposar durant quinze minuts. Tapeu-la perquè faci el repòs.
- Per preparar la crema pastissera, barregeu el sucre amb els rovells en un bol. Feu la barreja enèrgicament. Tot seguit, afegiu-hi el midó, i torneu-ho a remenar.
- Mentrestant, escalfeu en un cassó la llet amb pells de llimona i una beina de canyella. Un cop estigui ben calenta, aboqueu-la als rovells i el sucre. Coleu-la, i deixeu refredar la crema en una safata.
- Torneu a la massa. De la bola n’heu de fer dues coques. Tireu-hi oli d’oliva per sobre i per sota, i amb la mà estireu-les. Poseu-les a sobre d’una safata, amb paper sulfuritzat a baix, i deixeu-les fermentar a dins del forn apagat durant trenta minuts o quaranta-cinc minuts, que és el temps necessari perquè doblin el seu volum.
- Un cop la massa ha tornat a fermentar, pinteu-la amb ou batut, i aneu-hi col·locant en una les cireres, partides per la meitat i sense pinyol, i, en l’altra, poseu-hi la crema, que haureu col·locat prèviament en una mànega pastissera. Tireu una mica de sucre perlat per sobre de les dues coques.
- Poseu-les al forn durant vint minuts a 200º.
Bon profit!