Comença una nova era per al Zoo de Barcelona
BarcelonaEl plenari de l'Ajuntament de Barcelona va acordar divendres tirar endavant una transformació radical del zoo de la ciutat. D'una banda, i per unanimitat, es va aprovar el pla estratègic del nou model de Zoo de Barcelona, que preveu una inversió de 64,6 milions d'euros fins al 2031 per millorar les instal·lacions dels animals, l'espai públic i els equipaments de logística. A més, es reorienten els seus objectius per fer de la recerca i la divulgació de la sostenibilitat els eixos clau de l'equipament, que de manera prioritària es dedicarà a la conservació de la fauna salvatge local per convertir-se en l'espai de referència dels naturalistes en aquest àmbit. D'altra banda, i aquí sense unanimitat, també es va aprovar un canvi de l'ordenança sobre la protecció, la tinença i la venda d'animals, que ara incorpora un apartat en què es regula el tipus d'animals que hi pot haver al Zoo.
Aquesta última iniciativa, promoguda per l'animalista Plataforma Zoo XXI, ha comptat només amb el suport del grup de govern, ERC, el PDECat i el regidor Juanjo Puigcorbé. Els treballadors del Zoo s'hi oposen frontalment i, de fet, estan fent diverses vagues de protesta, ja que consideren que, a la llarga, les restriccions que implica aquesta nova ordenança acabaran provocant el tancament de l'equipament. El govern municipal nega que això pugui passar i assegura, a més, que no es perdrà cap lloc de treball. Què proposa aquesta nova ordenança? Doncs bàsicament reclama que el Zoo es concentri en les espècies amenaçades, especialment les de proximitat, i que l'objectiu final sigui sempre la reintroducció al seu hàbitat natural, encara que en els últims temps ha rebaixat les exigències.
Ara els responsables del Zoo, amb la supervisió d'un comitè científic i ètic, hauran de fer un pla per a cada una de les prop de 300 espècies que hi ha actualment, de manera que estigui clar el futur de cada espècie i la seva possibilitat o no de reproducció. Si l'animal no està en perill d'extinció, com és el cas per exemple del cangur, no es permetrà la seva reproducció en captivitat i o bé l'animal es traslladarà a un santuari o a un hàbitat més proper al seu natural, o bé continuarà al Zoo fins que es mori, però sense tenir descendència. El punt més polèmic d'aquesta ordenança és que no es vol que el Zoo estigui lligat a la grans xarxa internacional de zoològics i aquaris i, per tant, no participarà necessàriament en els convenis i intercanvis d'espècies que fan aquests centres.
El mal estat actual de les instal·lacions del Zoo de Barcelona pot provocar una visió errònia de la funció que aquests equipaments, a tot el món, estan tenint avui pel que fa a la preservació i conservació de les espècies, algunes de les quals ja només existeixen en captivitat. Els científics alerten del perill que el bonisme d'alguns animalistes –tal com ells l'anomenen– no acabi provocant encara més problemes o efectes indesitjats. Confiem que aquest nou model de Zoo tingui en compte tots aquests elements i, assegurant sempre el benestar dels animals, el converteixi en el centre de recerca i conservació que es mereix Barcelona.