06/09/2015

El compromís de la CatDem

Director de la CatDemCom és ben sabut, tenint en compte l’espectacle mediàtic que es va muntar, el 28 d’agost passat la Fundació CatDem va ser objecte d’un escorcoll policial d’una vintena d’agents de la Guàrdia Civil que va durar més de vuit hores. Van regirar-ho tot, van revisar carpeta per carpeta, es van endur tots els ordinadors portàtils i els discs durs dels fixos, tots els documents que van voler -alguns d’alt valor estratègic-, així com les targetes de les càmeres de vídeo i altres eines de treball que no tenien res a veure amb el motiu formal de l’escorcoll, una òbvia intenció política que no se li escapa a ningú.

Més enllà de ser una operació policial, és evident que l’escorcoll forma part d’una clara voluntat d’acabar amb el procés que Catalunya ha viscut els darrers anys. Segueix el mateix patró que les dues darreres conteses electorals, en les quals bona part dels aparells de l’estat espanyol van actuar per desprestigiar Convergència i van acusar falsament els seus dirigents amb la intenció de debilitar la pota més important del procés i, de retruc, desprestigiar el procés independentista. Aquesta vegada, l’escorcoll es va realitzar casualment el mateix dia del primer acte de campanya de les eleccions del 27-S, en el qual participaven per primera vegada els principals candidats de les quatre llistes de la candidatura de Junts pel Sí.

Cargando
No hay anuncios

La Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem) és un think tank, un pont entre el món de la reflexió i el món de l’acció política, vinculada a Convergència Democràtica de Catalunya i que té com a missió incentivar el debat de les idees polítiques, així com nodrir de propostes el partit sobre els principals temes de l’agenda política del nostre país. Concretament, des que en sóc director, hem volgut endreçar la feina en quatre grans àmbits de treball que pretenen donar resposta a les tres crisis que marquen l’acció pública des de fa uns anys: l’àmbit de la regeneració democràtica (amb la voluntat de superar la crisi de confiança entre ciutadans i polítics); el de la transició estatal, que es proposa omplir de continguts el camí cap a l’estat propi (que vol donar resposta a la crisi Catalunya-Espanya, esgotada la via autonòmica); i la de repensar l’estat del benestar per posar-lo al dia (per donar resposta al creixent i perillós augment de les desigualtats, que amenacen la cohesió social). El quart àmbit és, naturalment, el de la internacionalització, fonamental en un món cada vegada més globalitzat i interconnectat.

Volem destacar amb especial èmfasi el ferm compromís de la Fundació en la lluita contra la desafecció política, contra les males pràctiques i per fer propostes que fomentin una democràcia de més qualitat. En aquest sentit, els darrers mesos hem treballat conjuntament amb col·laboradors externs experts en la matèria, que han volgut participar en un intens treball de cuina i posteriors seminaris oberts al públic que es difondran en una propera publicació.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, el darrer curs hem volgut potenciar la Fundació com un espai de debat i de participació política obert al conjunt de la ciutadania, en el qual han participat ponents de totes les ideologies del catalanisme polític, més enllà de les àmplies fronteres de Convergència. Hem celebrat 52 actes oberts al públic; hi han participat més d’un centenar de ponents entre intel·lectuals, acadèmics i dirigents polítics de la màxima transversalitat ideològica; i hi han assistit milers de conciutadans, de manera que la Fundació CatDem ha esdevingut un dels principals espais de debat i confrontació d’idees polítiques de la capital del nostre país. Democràcia és participació, és debat, és confrontació d’idees.

Des de la Fundació CatDem hem treballat intensament per defensar i difondre els valors de la democràcia; per fomentar el progrés econòmic i social; i hem enfortit la catalanitat al nostre país. Tot plegat per ampliar la base social de l’independentisme perquè, després d’haver-ho provat tot amb l’Estat, estem convençuts que l’estat propi és l’única alternativa que ens queda per preservar la nostra supervivència nacional.

Cargando
No hay anuncios

Un estat nou és una gran oportunitat per repensar el funcionament de la nostra democràcia, i per posar-la al dia. És una oportunitat de fer les coses millor. Per apostar per un model de democràcia representativa i també participativa, adaptada a les demandes de la societat actual. Més enllà del model de democràcia mínima, procedimental ( a l’espanyola ), apostem per una democràcia ambiciosa i exigent.

Malgrat la sotragada soferta la setmana passada, la Fundació torna a posar-se en marxa, i continuarà amb més forces la seva activitat, com ho ha estat fent, a favor dels valors democràtics i del màxim repte del catalanisme polític, que avui passa per assolir una clara victòria democràtica a les urnes el proper 27-S.