Misc22/01/2014

El Congrés debatrà la petició del Parlament abans de l'estiu

Tots els grups tenen pressa per votar la proposta, però la data final dependrà del PP

M. Eugènia Quetglas
i M. Eugènia Quetglas

Madrid.La sol·licitud del Parlament perquè Catalunya pugui convocar referèndums va passar ahir el primer filtre del Congrés. La mesa va donar llum verda a la seva tramitació per unanimitat, cosa que va ser aprofitada pel líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, per afirmar que s'avalava la constitucionalitat de la consulta, tot i que només el TC té la potestat de dictaminar-ho. En tot cas, però, la majoria de grups van expressar ahir la seva intenció de celebrar el ple sobre la transferència de la competència per la via de l'article 150.2 així que sigui possible. Això sí, per raons totalment oposades.

Els partits que van pactar que la consulta sigui el 9 de novembre volen fer tots els passos per poder convocar-la amb solemnitat, mentre que el PP i el PSOE frisen per tallar d'arrel el debat. Ara bé, els populars, gràcies a la seva majoria folgada, tenen la paella pel mànec i han de valorar quina és la data que els pot suposar millors rèdits per als seus interessos. Malgrat les complicacions reglamentàries, a l'hora de la veritat tot serà una decisió política.

Cargando
No hay anuncios

Oficialment, de moment, si no es mou cap fil, la proposta catalana no es debatrà fins al setembre, perquè el Congrés té establert que només es vegi una proposició de llei provinent dels Parlaments autonòmics al mes. Concretament, el primer punt del dia del primer ple mensual.

Les iniciatives autonòmiques es van debatent en funció de l'ordre d'entrada al registre del Congrés. Actualment, la reclamació competencial per convocar la consulta té cinc propostes al davant: una de catalana sobre la dació en pagament, dues del País Valencià -que s'han endarrerit diverses vegades i ho podrien tornar a fer-, una de Navarra i una altra de Galícia.

Cargando
No hay anuncios

A partir del març

Fonts populars van assegurar ahir que la intenció és donar un cop de porta a la consulta tan aviat com es pugui. Això sí, mai podrà ser abans del març perquè el govern central té 30 dies per objectar si la proposta pot suposar un increment pressupostari (que ja se sap que no perquè la consulta no tindrà cap cost per a l'Estat) i s'ha de tenir en compte que la intenció de Mariano Rajoy és celebrar el debat de política general a finals de febrer o principis de març, un element més que pot retardar el debat de la transferència competencial de celebrar referèndums.

Cargando
No hay anuncios

Tampoc s'ha d'oblidar, recorden aquestes mateixes veus, que el 25 de maig hi ha les eleccions europees i, a l'espera d'acabar de sospesar tots els pros i els contres, el PP creu que li convé liquidar la qüestió abans dels comicis comunitaris. Amb tots aquests elements, segons fonts de la direcció del grup popular, guanya força la possibilitat que el debat sigui el 8 d'abril. No obstant, el PP s'hauria d'esforçar per convèncer les comunitats governades per ells que convé retardar la vista de les seves iniciatives per accelerar el debat sobiranista català.

Per si de cas, ahir CiU, ICV i ERC van començar a activar el pla B. A les tres formacions els agradaria que només es debatés la proposta del Parlament perquè té més solemnitat, però, per por que el debat s'allunyi de les dates òptimes per poder convocar la consulta del 9 de novembre amb tranquil·litat, van començar a negociar la presentació d'una iniciativa conjunta -una espècie de còpia de seguretat, expliquen- amb la qual també reclamaran al Congrés la competència per poder convocar el referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Aquests partits aprofitaran la quota que té CiU per poder presentar proposicions de llei i assegurar-se que la reclamació catalana es debat abans que comenci l'estiu. Per aquesta via, s'especula que el debat sobre la competència per convocar referèndums es podria veure al març, però sempre que el PP no decidís boicotejar-ho presentant proposicions de lleis pròpies. Tot depèn dels populars.