La UE es compromet a reforçar l'OMS amb més transparència i independència
Admeten que les expectatives sobre la institució han sigut superiors a les seves capacitats
Brussel·lesDesprés de les crítiques vingudes sobretot des dels Estats Units sobre el rol de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) la Unió Europea ha enviat aquest divendres un missatge de compromís amb la institució. Els Vint-i-set es comprometen a impulsar una reforma de l'OMS per fer-la més independent i transparent i proposen diverses mesures.
"Durant moltes pandèmies les expectatives sobre l'OMS han sigut sovint superiors a les seves capacitats", diu el text aprovat pels membres del Consell. Els representants dels governs dels estats membres es comprometen a liderar la reforma de l'organització per abordar els desafiaments sanitaris i globals com la pandèmia del coronavirus.
Els suggeriments que fan de cara a la reforma impliquen una revisió del sistema d'alerta per declarar una emergència de salut pública a nivell internacional que permeti també nivells d'alerta diferenciats. També demanen una distinció entre les restriccions de viatges i les comercials sota les regulacions internacionals sanitàries per evitar malmetre les economies.
També plantegen que es puguin fer avaluacions epidemiològiques independents en zones d'alt risc i demanen més transparència en el compliment de cada estat amb les regulacions sanitàries internacionals.
Al mateix temps, la UE també aposta per reforçar el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), que ha pres el rol de centralitzar les dades europees però no té cap paper més que el d'assessorar i fer informes de risc sobre la situació.