01/12/2019

El cromo que no hauria d’haver existit mai

Miodrag Kustudic va ser un davanter iugoslau que va tenir un pas fugaç per diversos equips espanyols. La seva escassa punteria no el va privar de guanyar fins a tres copes. Acabada la seva etapa com a futbolista, es va registrar com a representant, però si forma part de la història del futbol no és per les seves qualitats com a jugador, sinó per la dificultat d’aconseguir el cromo d’ell que Ediciones Este va imprimir el 1981 per error amb la samarreta del Castelló. L’esportista, que no va arribar a debutar amb el club albinegre, es va desdir d’un acord verbal i va acabar jugant al Reial Mallorca. Des de llavors és un mite del col·leccionisme pel qual els especialistes paguen molts diners.

El món del bàsquet sempre ha perseguit cromos carismàtics, com el de la temporada rookie de Michael Jordan, una peça de la casa Fleer per la qual es van arribar a pagar 100.000 euros. El més car de la història, però, continua sent el de George Mikan, editat per Bowman l’any 1948. Un altre cromo de què es va parlar molt va ser el de Mark Jackson de la temporada 1989-90. Al darrere de la imatge del base dels Knicks hi apareixen dos adolescents que van assassinar els seus pares. Lyle i Erik Menéndez, els fills del matrimoni assassinat, es van declarar innocents i van al·legar que havien estat al cinema quan els seus progenitors van ser trobats morts a trets el 20 d’agost del 1989 a Los Angeles. Donant per bona la coartada, la companyia d’assegurances els va entregar una elevada indemnització. Al cobrar els diners, els joves van iniciar una vida de luxe, i es van arribar a gastar una morterada en tan sols uns mesos. Un dels seus principals entreteniments era veure partits de la NBA en directe. No compraven localitats qualssevol, sinó seients a peu de pista dels pavellons més glamurosos, com el Madison Square Garden de Nova York. En una ocasió van ser fotografiats i la seva imatge va passar a l’àlbum de milions d’aficionats d’arreu del món. El pla dels Menéndez i la seva vida de luxe van acabar quan un dels germans va confessar el crim al seu psiquiatre i tots dos van ser condemnats a cadena perpètua. Un temps després, un col·leccionista els va identificar en un cromo que actualment costa molts diners.

Cargando
No hay anuncios

Sense arribar als nivells de bogeria dels Estats Units, a casa nostra també hi ha històries curioses relacionades amb el món del col·leccionisme, com la de Toni Tramullas, que apareix en un àlbum del 1984 llançat al mercat per l’Editorial Merchante com a jugador de l’Espanyol. Uns anys després, el protagonista d’aquella imatge de cartró número 110 es va convertir en el metge de la secció de bàsquet del Barça.