Cs es referma com l’aliat fidel de Rajoy tot i la gesticulació
El pacte de dretes compleix un any amb tensions en el flanc de la corrupció però amb grans cessions del partit d’Albert Rivera
BarcelonaA finals d’agost de l’any passat, el PP i Ciutadans van signar un pacte d’investidura que incloïa moltes de les reivindicacions del partit taronja, que havia arribat a la política espanyola amb crides a la regeneració. Albert Rivera va deixar en no res la seva promesa de no fer mai president Mariano Rajoy després d’una intensa negociació, que es va allargar gairebé un mes, i en la qual va arrencar als populars concessions com la limitació de mandats, la creació d’una comissió d’investigació sobre la corrupció al PP i diverses mesures en matèria pressupostària i social.
Un any després, el PP s’ha abonat als incompliments d’aquest acord i arrufa el nas davant d’alguns dels punts més sensibles del pacte, com ara l’eliminació dels aforaments i la mateixa limitació de mandats. Els populars argumenten que per aplicar-los caldria reformar la Constitució i que no hi ha ni les majories necessàries ni consens sobre el contingut que s’ha modificar, i per tant no volen obrir el debat. Amb això, però, despatxen les aspiracions dels seus socis, als quals també van plantar en la creació de la comissió d’investigació de la corrupció al PP, que Rivera va haver d’acordar amb el PSOE i Podem.
Però la paciència del líder del partit taronja ha demostrat ser generosa. Tot i els múltiples incompliments dels populars, Ciutadans ha demostrat ser un soci fidel que dona suport en els moments clau de la legislatura. En tots dos partits donen per fet el suport als pressupostos del 2018, com ja van fer amb els d’aquest any, i el xoc entre les dues formacions, que competeixen pel mateix espectre polític, ha quedat circumscrit a la gesticulació, especialment sobre la corrupció. Es va poder veure al Congrés de Diputats aquesta setmana, quan Rivera va acusar Rajoy de no tenir “paraula” per la negativa a complir acords. Però la tensió només és en les paraules: l’acord no corre perill. I precisament en aquest ple es va demostrar que, tot i el soroll de sabres, la coordinació entre les dues formacions continua funcionant: Ciutadans va votar en contra de la compareixença al ple de Rajoy per donar explicacions sobre la corrupció al seu partit amb l’argument que la comissió d’investigació és el lloc més adequat per fer-ho.
“Acords en el que és important”
“Són el nostre soci, i el que és important és que els pressupostos estiguin aprovats”, explicaven aquesta setmana fonts del govern espanyol. El PP ha adoptat la postura d’acceptar els escarafalls de Rivera sobre la corrupció mentre el partit l’ajudi a aconseguir l’estabilitat parlamentària.
Allà on no troba l’acord del PP, Ciutadans busca el del PSOE i Podem, com va fer en la creació de la comissió d’investigació. Demà mateix, el partit taronja presentarà la seva proposta de modificació de la llei per limitar els mandats, que aspira a acordar amb els partits d’esquerres i sense els populars.
De moment, només s’ha complert un 20% del pacte de 150 punts que van signar els dos partits. Es va avançar en aspectes socials, amb els pressupostos d’aquest any i amb altres reformes de caràcter econòmic, que estan en marxa. La rebaixa de l’IRPF per a les rendes més baixes i el complement salarial són exemples de les coses que ha complert el PP en el primer àmbit, mentre que en el model institucional s’han iniciat els tràmits per modificar, per exemple, la governança de RTVE.
Ni en el cas de Montoro
Tot i que no hi ha hagut avenços en matèria de regeneració, Ciutadans ha salvat el govern del PP en més d’una ocasió. Quan el Tribunal Constitucional va anul·lar l’amnistia fiscal redactada pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, els partits d’esquerres van demanar en tromba la seva dimissió i, tot i que Cs tenia entre els punts de l’acord el retorn dels diners no cobrats d’aquesta amnistia -un altre dels punts incomplerts pel PP-, es va posar de perfil en aquest debat per evitar desestabilitzar el seu soci.
On no hi ha fissures entre els socis és en la resposta al Procés. Rivera dona suport, invariablement, a totes les mesures que ha adoptat el PP en contra del referèndum, i estarà al costat de Rajoy també a l’hora d’aplicar mesures coercitives, fins i tot amb l’eventual suspensió de l’autonomia, a diferència del PSOE, que ha mostrat més reticències en aquest punt. Aquesta setmana fins i tot el portaveu a la comissió d’hisenda del Congrés del partit taronja, Miguel Gutiérrez, va animar Montoro a anar un pas més enllà en la intervenció de les finances catalanes aprofitant la llei d’estabilitat. Gutiérrez va recordar al ministre que, amb la llei a la mà, podria enviar funcionaris del ministeri d’Hisenda a la conselleria d’Economia per controlar que no hi hagi cap despesa destinada a l’1-O, en comptes de limitar-se a controlar-ho posteriorment, com ara.
I el paper subaltern de Ciutadans respecte al PP no sembla que estigui lesionant els seus interessos electorals. Segons l’última onada del baròmetre del CIS, el partit d’Albert Rivera manté sòlida la intenció de vot, i fins i tot milloraria els resultats de les eleccions del juny de l’any passat, amb un 14,5% dels sufragis. Cs està capitalitzant una part de la caiguda de votants del PP, però, tot i així, la suma de dretes perd pistonada a favor dels partits d’esquerres de l’arc parlamentari espanyol.