14/05/2019

Desconcert nocturn a TV3

Dilluns a la nit, TV3 va estrenar ControlT, un espai d’entreteniment presentat per Thais Villas en què ella s’encarrega d’estimular les aportacions de quatre col·laboradors que aniran canviant cada setmana. Els contertulians ensenyen a l’audiència el material que han trobat per internet o a les xarxes socials i un personatge que actua com a jurat va puntuant, de manera informal, les troballes.

El millor del programa és la tornada de Thais Villas a TV3 en el rol de presentadora. La periodista ara mateix simultanieja tres formats diferents a la televisió. El intermedio de La Sexta, ControlT i Las que faltaban a #0 de Movistar+, en què també fa de presentadora. És obvi que aquest currículum només l’aconsegueix una professional solvent. Però precisament això et fa pensar que Villas hauria pogut aterrar a la televisió pública amb un format més ambiciós i, sobretot, més interessant.

Cargando
No hay anuncios

El contingut de ControlT és insuls, buit o, en el millor dels casos, més propi d’una altra franja horària. El material bàsic de què es nodreix el programa són les rampoines d’internet que els preadolescents ja fa temps que han descobert al seu mòbil. Tonteries que troben a les xarxes i fenòmens virals: nens que bramen, fotos d’Instagram que fan riure, curiositats del telèfon mòbil, aplicacions absurdes o videojocs ridículs. Per tant, es produeix un fenomen inquietant al programa de televisió: col·laboradors amb una mitjana d’edat que ronda la quarantena fingint una diversió exagerada per continguts una mica púbers. Ja s’entén que TV3 ha programat ControlT després de Les de l’hoquei amb la voluntat, potser, de retenir el públic adolescent que segueix la sèrie, però el resultat és desconcertant. Per la il·luminació i el tipus de decorat sembla un espai més aviat de tarda o, fins i tot, de dissabte al matí, pensat per a una altra mena d’audiència. El programa, d’altra banda, sembla fet amb esperit industrial: un cop tens el format, l’executes repetidament farcint-lo amb criteris una mica laxos de “qualsevol cosa serveix mentre faci gràcia”. Fins i tot et mostren fenòmens virals de les xarxes de fa uns quants anys com si fossin nous. Sembla que es busqui molt soroll amb poc esforç. El càsting de col·laboradors se centra en escollir personatges amb dos requisits essencials: sentit de l’humor i sentit de l’espectacle, que han d’exhibir de manera trepidant i concentrada. ControlT és un programa enllaunat i exageradament editat, en què es retalla tot allò que no deu tenir la intensitat requerida per així potenciar el ritme. És una mena d’engranatge revolucionat que lluita per obtenir la rialla fàcil i ràpida en una franja horària que tampoc convida gaire a fer-ho.

ControlT és el desconcert nocturn: quan el veus tens la sensació que s’han equivocat de franja horària, de generació o de cadena.