17/11/2012

Domòtica d'estar per casa

CardedeuLa domòtica és un concepte prometedor: tota la tecnologia de la llar, des dels electrodomèstics fins a l'audiovisual, interconnectada per oferir la màxima comoditat i eficiència d'ús. En la pràctica, però, només resulta viable si es preveu en el disseny inicial de l'habitatge, i el ritme i la baixa qualitat de la construcció recent en el nostre entorn l'han ignorat majoritàriament.

Per sort, les xarxes sense fils, els serveis als núvols d'internet i els nous dispositius mòbils fan possible incorporar a les llars ja existents algunes funcions domòtiques amb un cost raonable i sense les molèsties pròpies de les obres. A continuació us n'explico algunes.

Bombetes Philips Hue

Cargando
No hay anuncios

Una bombeta controlable per internet o des del telèfon mòbil? Pot semblar excessiu, però Philips i Apple creuen que hi ha un mercat per als sistemes d'il·luminació domèstica personalitzables. Les bombetes Hue s'instal·len en qualsevol portalàmpades de rosca estàndard, i la seva tecnologia LED permet ajustar el color i la intensitat de la llum que produeixen, perquè es comuniquen sense fils amb un controlador Zigbee -un híbrid entre WiFi i Bluetooth pensat per a aquesta mena d'aplicacions- que pot atendre fins a 50 bombetes.

Mitjançant aplicacions d'iPhone i iPad, i també en una pàgina web si es connecta el controlador a internet, es poden triar les combinacions ( receptes ) cromàtiques i lumíniques que ofereix el fabricant, crear-ne de noves, per exemple per fer-les coincidir amb els colors d'una fotografia que tenim al mòbil, i compartir-les amb altres usuaris. El sistema també permet programar els horaris d'encesa i apagada dels llums, per simular presència o adaptar l'ambient a cada moment. El pack inicial, amb tres bombetes connectades i l'adaptador, costa 200 euros, i cada bombeta addicional, 60 euros més. Es ven exclusivament a les botigues Apple.

Nest, el termòstat que aprèn

Cargando
No hay anuncios

Els termòstats han evolucionat molt des dels primers models passius, que apagaven la calefacció quan l'habitació arribava a la temperatura establerta i la tornaven a engegar quan baixava per sota. Ara són programables, cosa que permet optimitzar el consum d'energia evitant escalfar habitacions quan no hi ha ningú.

Però tenen el mateix problema que els vídeos d'abans: molt pocs usuaris els programen. Tony Fadell, un dels creadors de l'iPod, s'ha proposat canviar-ho amb el Nest, un elegant termòstat amb una pantalla rodona que recorda el HAL9000 de la pel·lícula 2001 . El Nest es connecta a la xarxa WiFi perquè el puguem controlar amb l'iPhone o l'Android. Tot i això, el seu gran atractiu és la capacitat d'aprendre: al cap d'uns dies ajustant-lo quan anem a dormir o quan marxem de casa, detecta el patró de presència dels habitants de la llar i s'encarrega tot solet d'ajustar la climatització sense que hi haguem d'intervenir. El Nest no és barat: costa 250 dòlars (encara no es ven aquí) però el fabricant diu que amb el que permet estalviar queda amortitzat en menys de dos anys.

Belkin WeMo

Cargando
No hay anuncios

L'exemple clàssic d'aplicació domòtica és l'encesa i apagada automàtica d'electrodomèstics per guanyar temps en les tasques de la llar, estalviar energia o simular presència. Aquestes operacions poden ser programades seguint patrons horaris, ser controlades manualment a distància o bé activar-se segons quines siguin les condicions ambientals.

Però només són possibles si els electrodomèstics en qüestió poden ser controlats, i a les llars encara hi ha un parc immens d'aparells convencionals. La gamma WeMo de Belkin s'adreça als propietaris d'aquests aparells. El component bàsic és un endoll (50 euros) que es pot controlar i programar per WiFi amb una aplicació per a iPhone. Hi ha una variant de 100 euros que detecta moviment, per exemple per apagar un llum de peu quan faci 10 minuts que hem marxat.

Combinant-ho amb el servei IFTTT es poden programar ordres complexes i notificacions i avisos automàtics per correu electrònic o a les xarxes socials. Belkin també disposa del WeMo Baby, un monitor infantil que permet escoltar amb el mòbil què passa a l'habitació dels nadons mentre som fora de casa.

Cargando
No hay anuncios

Comandaments universals, al mòbil i a (molta) distància

Els equips audiovisuals sempre han sigut els dispositius tecnològics més avançats que hi ha en una llar, però rarament s'han connectat entre ells. La mostra més clara d'això és que cada aparell (televisor, amplificador, reproductor de DVD, etc.) porta el seu comandament a distància, i ens cal una gran tauleta de centre per tenir-los tots a mà.

Un primer pas cap a la simplificació són els comandaments universals, però els clàssics són difícils de configurar. Logitech disposa de la gamma Harmony, amb pantalla tàctil, que facilita les coses. El model H1100, que reconeix 225.000 models d'aparell, costa 309 euros i és digne de la sala de crisi de la Casa Blanca.

Cargando
No hay anuncios

Alguns fabricants d'electrònica, com ara Panasonic, Samsung, Sony, ja ofereixen aplicacions per prescindir del comandament i controlar els aparells connectats de la seva marca directament des de l' smartphone . Finalment, alguns MediaCenter de la catalana InOutTV -actualment en situació de concurs de creditors- es poden programar des de qualsevol lloc del món amb aplicacions iPhone i Android si es té contractat el servei SincroguíaTV.

Volvo On Call, els cotxes més connectats

Hi ha qui considera l'automòbil una extensió de la llar, i per això té tot el sentit ampliar la domòtica al vehicle. Probablement els més connectats són els de la marca sueca Volvo -propietat de la xinesa Geely des del 2010-. La majoria dels seus models admeten l'opció Volvo On Call (uns 800 euros), que permet controlar diverses funcions del cotxe mitjançant una aplicació mòbil: trobar sobre un plànol el lloc on vam aparcar; obrir i tancar les portes a distància; consultar el nivell de gasolina, la distància que podem recórrer abans de repostar o els comptaquilòmetres totals i parcials, exportables a un full de càlcul per analitzar-los; fer un manteniment preventiu gràcies als indicadors d'estat de les bombetes i els nivells i la pressió de l'oli, el líquid de frens i el refrigerant; i fins i tot programar l'encesa dels calefactors dels seients.