CRISI

L'economia catalana ja acumula més de dos anys seguits caient

i àlex Font Manté
11/05/2013
2 min

Barcelona.L'economia catalana no aixeca el cap d'ençà que Irlanda va demanar el rescat. Era l'últim trimestre del 2010 i des de llavors la tendència ha estat a la baixa. Excepte un petit parèntesi en el primer trimestre del 2011, l'economia ja no ha aconseguit remuntar i ja acumula set trimestres seguits de caigudes.

L'última dada, publicada ahir, és la del primer trimestre d'aquest any, quan el PIB català va caure un 1,9% en relació amb el mateix període de l'any anterior (aquesta comparativa és la que permet veure el creixement excloent els efectes estacionals de cada trimestre). En relació amb el trimestre anterior, el descens de l'economia va ser del 0,3%, una reducció de quatre dècimes menys que al departament d'Economia li va servir per parlar d'una "suavització de la recessió" en què està immersa Catalunya.

Les dades provisionals publicades ahir indiquen que la caiguda del PIB català és lleugerament menys pronunciada que la de l'espanyol. En el conjunt de l'Estat, l'economia va caure un 2% interanual i un 0,5% intertrimestral. En general, l'evolució de l'economia catalana no dista gaire dels registres de tot l'Estat. La Generalitat encara no ha publicat les seves previsions per a aquest any (ho farà quan presenti pressupostos) però, tenint en compte que el consens entre els experts és que el PIB espanyol caigui un 1,5%, és previsible que el català acabi l'any no gaire lluny d'aquesta xifra. El 2012 la caiguda va ser de l'1,3%, el descens més pronunciat des del 2009.

Sectors

El principal sector de Catalunya, els serveis (responsables de set de cada deu euros que es generen al país), va caure un 1,5%, el descens més important des del segon trimestre del 2009, cosa que el departament d'Economia de la Generalitat atribueix "a la reducció de les activitats del comerç", segons va explicar en una nota difosa ahir. En realitat, el sector serveis ja acumula set trimestres seguits de descensos. D'altra banda, la construcció ja suma 18 trimestres -quatre anys i mig- de retrocessos. Entre el gener i el març el descens va ser del 8%.

Un altre motiu que explica la debilitat catalana és que les exportacions ja no tiren amb la mateixa força que abans. Les vendes de béns a l'exterior van créixer un 1,4% interanual (la dada es refereix només als dos primers mesos de l'any, no al trimestre sencer), lluny del 8,4% del quart trimestre de l'any passat.

En el cantó menys negatiu, la demanda interna (és a dir, el consum tant del sector públic com del privat) va caure amb menys força que en el trimestre anterior, segons la nota publicada ahir per Economia, tot i que no va aportar dades. Sobre aquest últim punt, caldrà estar atents a l'objectiu final de dèficit que Catalunya hagi de complir aquest any (la xifra encara es desconeix) per saber la magnitud de les retallades de despesa i l'afectació que això pot tenir en el creixement econòmic.

stats