23/10/2019

Els empresaris també demanen diàleg

BarcelonaLes dues principals patronals catalanes, Foment del Treball i Pimec, van protagonitzar ahir un acte conjunt per reclamar als executius de Quim Torra i Pedro Sánchez un diàleg que permeti trobar una sortida al conflicte català. Ho van fer en un acte inèdit de les dues organitzacions, que sovint tenen interessos contraposats, però que han decidit fer pinya per llançar el missatge que la qüestió catalana ha de tornar al terreny del qual no hauria d'haver sortit mai: el de la negociació política.

Es tracta d'un pronunciament que es pot considerar de mínims, però que en el context actual, amb Sánchez negant-se a agafar-li el telèfon al president Torra, té una especial rellevància. L'important de la posició conjunta de les patronals és que demostra que hi ha un consens molt majoritari en la societat catalana en el sentit que la sentència del Tribunal Suprem no ajuda a resoldre el contenciós i que, en tot cas, la via per avançar no pot ser només la judicial. El president de Pimec, Josep González, va tenir un record per a les "persones empresonades", una menció que va rebre aplaudiments.

Cargando
No hay anuncios

Els empresaris reclamen aquest diàleg polític perquè consideren que la inestabilitat actual perjudica l'economia i el progrés de Catalunya. A això caldria afegir-hi els importants costos que també té per al conjunt de l'Estat en termes reputacionals. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, antic diputat de CiU a Madrid, va criticar especialment la imatge que s'ha ofert de Barcelona aquests dies amb els aldarulls i els talls als carrers. És cert que no és la millor imatge que es pot oferir, però el que crida més l'atenció a l'exterior, des del Financial Times a Le Monde, no són tant les protestes violentes com la manca de perspectives d'una resolució política a mitjà o llarg termini.

Per això el document pactat afirma que "és el moment d'acabar amb els discursos buits i banals". I és que l'etern context electoral en què s'ha instal·lat la política espanyola els últims anys no deixa lloc per a un diàleg reposat i constructiu. Al contrari, tot són càlculs partidistes i electoralistes, cops d'efecte i sortides de to que no ajuden gens a resoldre el conflicte i rebaixar la tensió.

Cargando
No hay anuncios

Per això és important que les patronals s'hagin sumat a un posicionament que els principals sindicats ja fa temps que defensen: que la solució passa pel diàleg polític, que sempre implica reconeixement de l'altre com a interlocutor i la disposició a negociar i cedir en les pròpies posicions. Evidentment, la crida es fa per igual a totes dues administracions, però en realitat qui té més responsabilitat en el bloqueig actual és el govern espanyol, que continua buscant excuses per no haver d'afrontar un problema que tard o d'hora s'haurà d'encarar. Aquesta és, segons remarquen els empresaris, la feina dels polítics i "per la qual cobren", en paraules del president del Gremi d'Hotelers, Jordi Mestre. Doncs això, seguin i parlin, sisplau.